• SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Viss ap skaistu un veselīgu dzīvi
  • SKAISTI
  • GARŠĪGI
  • STĀSTI
    • BIOTEKĀRES TESTĒ
Garšīgi, Stāsti 27 oktobris, 2015

Atklājam patiesību par palmu eļļu

« Bezgrēka pica bez miltiem  ||  “Cosmopolitan Beauty Awards” 2015. gada labākā eko kosmētika »

Biotēkā spriedām par taukiem, eļļām, to veselīgumu un neveselīgumu… un apstājāmies pie palmu eļļas, kas mums izraisīja viskarstākās diskusijas. Tā nu nespējām savā sarunā nonākt pie galīgā kopsaucēja, tāpēc izlēmu vairāk papētīt to, kas slēpjas ar nostāstiem apvītajā palmu eļļā.

1.Jebkura palmu eļļa ir kaitīga veselībai – MĪTS

Mīts ir radies tādēļ, ka palmu eļļa kļūst kaitīga cietināšanas (hidrogenizēšanas) procesā, kurā augstā temperatūrā tiek iznīcinātas vērtīgās uzturvielas un fermenti, kuri ieņem nozīmīgu lomu tajā, kā ķermenis reaģē uz produktu.[1][2] Cietināšanas procesā rodas trans-taukskābes, kuras nav draugos ar mūsu organismu. Ļoti svarīgi ir nošķirt cietinātās un necietinātās eļļas. Necietinātā (nehidrogenizēta, sarkanā) bio palmu eļļa ir tā, kuru mums būtu vēlams lietot uzturā! Jo šī eļļa ir tās dabīgajā stāvoklī, proti, viegli atpazīstama ķermenim, turklāt tajā ir saglabājušās visas vērtīgās uzturvielas. Bioloģiskā sertifikācija pieļauj tikai un vienīgi nehidrogenizētās eļļas! Tā kā, ja pērc bioloģisko – zini, tur nebūs paslēpušies hidrogenizētie tauki.

Necietināta bioloģiskā palmu eļļa satur vitamīnus A un E, kuri ir spēcīgi antioksidanti. Pētījumos ir pierādīts, ka palmu eļļa aizsargā asinsvadus no aizsprostojumiem.[3] Palmu eļļa arī var samazināt ‘slikto’ holesterīnu uz asinsvadu sieniņām.[4] Necietinātās bio palmu eļļas sastāvā esošais vitamīns A (palmu eļļā atrodamais β-Carotene nokļūstot cilvēka organismā veido vitamīnu A) ir efektīvs četru maņu normālai funkcionēšanai – dzirdei, redzei, ožai un garšai. Vitamīns A necietinātājā bio palmu eļļā ir 300 reizes vairāk nekā tomātos un 15 reizes vairāk nekā burkānos.[5] Vitamīns E (alpha tocotrienol) aizsargā mūsu šūnas no brīvo radikāļu iedarbības, tātad, cīnās ar novecošanās procesiem. Tam arī ir liela nozīme smadzeņu nervu šūnu aizsardzībā, kā arī tas palīdz aizsargāt mūsu ādu no UV stariem.[6] Pētījumos arī ir pierādīts, ka necietināta palmu eļļa, uzņemta mērenos apjomos (pa tējkarotei dienā), palīdz mūsu ķermenī efektīvāk uzsūkties vitamīniem un uzturvielām, aktivizē aknu fermentu darbību, veicina sarkano asins ķermenīšu veidošanos un uzlabo imunitāti.[7]

2.Palmu eļļa uzkrājas organismā, jo šīs eļļas kušanas temperatūra ir augstāka par cilvēka ķermeņa temperatūru – MĪTS

Palmu eļļas kušanas temperatūra svārstās ap 36°-40°C un tiek uzskatīts, ka, ja ķermenis nevar uzreiz ‘izkausēt’ šo eļļu, līdz ar to tā arī nevar absorbēties, kas nav taisnība, jo, vai tad mūsu ķermenis ‘izkausē’ arī riekstus, lai tos absorbētu? Gremošanas trakta uzdevums ir pārtiku vispirms sašķelt sīkākās daļiņās, pirms tās uzsūcas. Kad necietinātā bio palmu eļļa nonāk mūsu gremošanas traktā, tā tur ilgi neuzkavējas, jo tai „uzklūp”gremošanas enzīms – aizkuņģa dziedzera lipāze, kurš sašķeļ palmu tauku molekulas mazākās daļiņās, jeb taukskābēs un monoglicerīdos, kuri tālāk pavisam viegli ķermenī tiek absorbēti un izmantoti enerģijas radīšanai.[8] Kādēļ ēdieniem vispār pievieno palmu eļļu? Palmu eļļa, tāpat kā kokosriekstu eļļa, satur piesātinātās taukskābes, kas dabīgi „iekonservē” produktu.[9] Palmu eļļai, kā jau piesātinātajai taukskābei, ir bieza un krēmveidīga konsistence, kas bieži vien labi noder kā alternatīva sviestam, margarīnam, tāpēc to var izmantot vegāniskajā konditorejā.

3.Jebkuras palmu eļļas ieguve ir neētiska – tiek izcirsti meži, orangutānu mājvietas tiek iznīcinātas un cieš ekosistēma – MĪTS

Mīts ir radies saistībā ar lielo industriju ražošanas procesu palmu eļļas ieguvē, kuri rīkojas nepieņemami tikai tādēļ, lai produkta ražošanas izmaksas būtu zemākas. Biotēkā nopērkamo produktu sastāvā ir atrodama tikai bio palmu eļļa, kura ir saņēmusi starptautisko RSPO (Roundtable on sustainable palm oil) – Ilgtspējīgas palmu eļļas apaļā galda sertifikāciju[10]. Lai iegūtu RSPO sertifikāciju, ražotājam ir jāapliecina, ka viņu izmantotā palmu eļļa ir draudzīga videi, tiek saglabāti meži un par eļļas ieguvi atbildīgie lauksaimnieki un strādnieki tiek pienācīgi atalgoti.[11] Tropiskie meži, mežu iemītnieki un ekosistēma ir drošībā, turklāt tiek stimulēta Āfrikas ekonomika.

4.Visi piesātinātie tauki padara mūs resnus – MĪTS

Ārsti atkārto un atkārto, ka ir ļoti svarīgi uzņemt taukus, lai spētu absorbēt taukos šķīstošos vitamīnus A, D, E un K, kuri iesaistās neskaitāmos dzīvības procesos. Tauki ir būtiski šūnu ‘celtniecībai’, nervu funkcijām, gremošanas procesiem, kā arī veselīgam hormonu līmenim. Pat ikvienas mūsu šūnas membrāna ir veidota no tauku molekulām.[12] Starp citu, īso un vidējo ķēžu taukskābes, kuras ir atrodamas sviestā, kokosriekstu eļļā un nerafinētā palmu eļļā, var palīdzēt mums kļūt slaidākiem,[13] jo, kad tiek uzņemti piesātinātie tauki, tie mazliet paildzina uzturviela absorbēšanos, tāpēc mēs ilgāku laiku jutīsim sāta sajūtu un negribēsim lieku reizi kaut ko uzkost. [14] Protams, lai palmu eļļa būtu veselīgs un videi draudzīgs produkts, tai jābūt bioloģiski sertificētai. Sertifikācija garantē, ka produkts nesatur ģenētiski modificētus organismus (ĢMO) un ir saskaņā ar ekosistēmu. Tā nu mēs nonācām pie secinājuma, ka necietināta bio palmu eļļa mērenās devās ir pat vērtīga mūsu organismam, un nav iemesla no tās baidīties. Tā uzturvērtības ziņā ir konkurents kokosriekstu eļļai!

paraksts_biobl_Il

Avoti:

[1] Esmaillzadeh, A., Azadbakht, L. Consumption of Hydrogenated Versus Nonhydrogenated Vegetable Oils and Risk of Insulin Resistance and the Metabolic Syndrome Among Iranian Adult Women. American Diabetes Association, 2007. Pieejams: http://care.diabetesjournals.org/content/31/2/223.full

[2]Refined or Hydrogenated Oils and Butter: how they affect health. Pieejams: http://www.thejoyofwellness.net/refined-or-hydrogenated-oils-and-butter-how-they-affect-health/

[3]Odia, OJ., Ofori, S., Maduka, O. Palm oil and the heart: A review. World J Cardiol, 2015. Pieejams: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25810814

[4] Red Palm Oil – Ancient Healing Power. Pieejams: http://www.thebetterhealthstore.com/newsletter/111309_Red-Palm-Oil_02.html

[5] Dr. Bruce Fife. Palm Oil Miracle. USA: Piccadilly Books,2007. Pieejama: https://books.google.lv/books?id=C0_C4-ev-xcC&pg=PA58&lpg=PA58&dq=vitamin+a+in+palm+oil+more+than+tomatoes&source=bl&ots=Hza8J8Nr8U&sig=AJRDOYeORjpRpOno_3yA8uMZFpQ&hl=lv&sa=X&ei=aGhfVaWFCuLNygO0voA4&ved=0CF8Q6AEwCA#v=onepage&q=vitamin%20a%20in%20palm%20oil%20more%20than%20tomatoes&f=false

[6] Dr. Mercola. Vitamin E May Alleviate Symptoms of Liver Disease Brought on by Obesity. Pieejams: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/20/vitamin-e-health-benefits.aspx

[7]Oguntibeju, OO., Esterhuyse, AJ., Truter EJ. Red palm oil: nutritional, physiological and therapeutic roles in improving human wellbeing and quality of life. Br J Biomed Sci., 2009. Pieejams: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20095133

[8] Miller R. FAQ: Once consumed, how well is palm oil digested? Pieejams: http://www.palmoilhealth.org/faq/once-consumed-how-well-is-palm-oil-digested/

[9] Dr.Mercola. Vegetable Oils: Beware of Common Fats That Are Even More Dangerous Than Trans Fats. Pieejams:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/08/31/trans-fat-saturated-fat.aspx

[10] RSPO sertificate of registration. Pieejams: http://www.rspo.org/uploads/default/scc/Rapunzel_Naturkost_certificate_RSPO_2014_01.pdf

[11] Green Palm sustainability. About Palm oil. Pieejams: http://greenpalm.org/about-palm-oil/the-rspo-sustainable-palm-oil

[12] Dr. Sarah Ballantyne. What about fat? Pieejams: http://www.thepaleomom.com/2011/11/what-about-fat.html

[13] Enig, M., Fallon, S. The truth about saturated fat. Part 3 of 3, 2002. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/08/24/saturated-fat3.aspx

[14] Dr. Mercola. Beginner plan: fats. http://www.mercola.com/nutritionplan/beginner_fats.htm

« Bezgrēka pica bez miltiem  ||  “Cosmopolitan Beauty Awards” 2015. gada labākā eko kosmētika »


Nesen publicētie raksti

  • Spirulīna: kas labāks? pulveris, tabletes vai svaigā sula?

    02 Marts, 2023
  • 5 oriģināli veidi kā izmantot riekstu sviestus

    18 Marts, 2022
  • Kraukšķīgs tofu panējumā un kļavu sīrupa mērcē

    20 Janvāris, 2022

Nesenie komentāri

  1. Inese saka:
    27 oktobris, 2015 5:09 pm

    Tātad bioloģiskajā buljona kubiņā esošā palmu eļļa arī nebūs “sliktā” eļļa?

    Atbildēt
    • admin saka:
      27 oktobris, 2015 9:46 pm

      Jā, bioloģiskais buljona kubiņš drīkst saturēt tikai labo eļļu!

      Atbildēt
  2. Garšojums saka:
    27 oktobris, 2015 6:02 pm

    Varbūt tomēr nav mīti…???? Nu neticas, ka notiek dabas saudzēšana palmu eļļas ieguves vietās. Palmu eļļa tagad ir visur, bio vai nebio, milzīgos apjomos. NO KURIENES?? Nemālēsim paši sev acis ciet ar smukiem sertifikātiņiem un skaistiem vārdiem par ilgtspējību, visam apakšā ir nauda, nauda, nauda. PR spečuki zin, kā nomierināt satrauktos prātus ar ilūzijām, bet realitāte ir cita.

    http://www.naturalnews.com/039893_palm_oil_rainforests_endangered_animals.html

    http://www.greenpeace.de/files/publications/rspo-certifying-destruction.pdf

    http://voices.nationalgeographic.com/2013/08/08/consumer-groups-slam-greenwashing-in-sustainable-palm-oil-marketing/

    Atbildēt
  3. Atbalsojums: Viss par ēdamajām eļļām - BioBlogs.lv

Tavas pārdomas par rakstu

Atcelt atbildi

Autore

Ilva Jasmīne Bekmane

Populārākie raksti

  • Kombuchas jeb tējas sēnes recepte
  • Par ābolu etiķi. 5 ieguvumi un veid...
  • Kā garšīgi pagatavot tofu
  • Atsauksme: veicu keratīna procedūru...
  • 7 lietas, kas nepieciešamas, lai sā...

Kontakti


bioblogs
bioblogs
© 2015-2023 bioblogs.lv | Atbildības atruna
Manage Cookie Consent
Mēs izmantojam sīkdatnes, lai optimizētu jūsu vietni un mūsu pakalpojumu.
Funkcionalitātei Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Skatīt iestatījumus
{title} {title} {title}