Polentas-melno pupiņu veģetārie burgeri

Šīs receptes iedvesma man radās no teiciena “Ja jums ledusskapī nekā nav, paņemiet..”! Man bija polenta un konservētas melnās pupiņas. Klāt mazliet dārzeņu, garšvielu un vegāniskais bezglutēna burgeris gatavs! Rezultāts ir restorāna cienīgs un pieliktās pūles minimālas.

Polenta jeb kukurūzas manna, kad novārīta un atdzisusi, veido lipīgu konsistenci. Tādējādi receptēs pievienojot polentu, var iztikt bez olas un miltiem. Ja jums ir iespēja izvēlēties tikai vienu produktu ar bioloģisko sertifikātu, tad iesaku tai būt polentai, lai tā nesagadītos ĢM (ģenētiski modificēta). Polentu parasti vāru, pievienojot ūdenim bioloģisko buljona kubiņu. Tādējādi tas piešķir nepieciešamo garšu un nav jāiespringst, pievienojot ēdienam vēl neskaitāmas garšvielas.

Lai burgerus padarītu olbaltumvielām bagātākus, receptē var izmantot jebkurus iecienītākos pākšaugus, bet man šoreiz bija konservētas melnās pupiņas. To tumšā krāsa vēsta par to bagātīgumu ar uzturvielām, precīzāk minerālvielām! Izvēloties konservētos produktus ir iespēja ieekonomēt laiku! Tomēr jāvērš uzmanība, lai iepakojums nesaturētu BPA (bisfenolu-A) un parasto galda sāli. Fantastiski ir Biona konservētie produkti, jo to sastāvā nav cukura un sāls (dažreiz ir nedaudz jūras sāls). Tikai tīri dārzeņi un ūdens!

Tātad, no runām pie darbiem!

  Kas nepieciešams?

Eļļa cepšanai, piemēram Rapunzel kokosriekstu eļļa

1 tējk. Sonnentor kumins; ½ tējk.Sonnentor melno sinepju sēkliņas

½ sīpola, sakapāts

1 vidējs burkāns, sarīvēts

¼ lielas sarkanās paprikas, sakapātas

1 bundža Biona melnās pupiņas

2 tases novārītas Rapunzel polentas (Aptuveni ½ tases sausas polentas, kas vārīta, pievienojot ūdenim Rapunzel dārzeņu buljona kubiņu)

Šķipsna Himalaju rozā jūras sāls

Kas jādara?

  1. Pannā uzkarsē eļļu un apcep garšvielas (kuminu un sinepju sēkliņas). Kad garšvielas sāk smaržot un mazliet sprakšķēt, tad pievieno sīpolu. Apcep to līdz tas kļūst caurspīdīgs.
  2. Turpat pievieno sarīvēto burkānu, papriku, melnās pupiņas un sautē visu aptuveni 7-10 minūtes. Beigās iemaisa novārīto polentu līdz veidojas viendabīga un lipīga masa. (Ja polenta ir pārāk salipusi un to grūti iemaisīt, pielej pannā nedaudz ūdeni). Beigās pievieno sāli pēc garšas.
  3. Atdzesē burgeru masu un tikmēr uzkarsē cepeškrāsni 190C. No burgeru masas ar rokām veido plācenīšus un liek krāsnī. Cep no katras puses 10-12 minūtes (atkarībā no plācenīšu biezuma).
  4. Pasniedz tāpat, ar salātiem vai arī starp burgeru maizītēm (ir pieejamas veikalos arī bezglutēna versijas).

 

Rakstā pieminētos produktus var iegādāties veikalu tīklā “Biotēka” un internetveikalā Bio.lv



Ilva Bekmane

Bloga autore

Jau vairāk kā 3 gadus esmu daļa no Biotēkas. Un esmu viena no pirmajām, pie kuras nonāk jaunākie bio produkti un tendences. ''Zaļš'' un bioloģisks dzīvesveids ir mana ikdiena. Tādēļ arī esmu izveidojusi šo blogu, lai dalītos savā kaislībā un zināšanās par ilgtspējīgu dzīvesveidu un palīdzētu arī jums izdarīt pareizās izvēles!

Cieņā pret sevi un pasauli sev apkārt,
Ilva Bekmane

Pārdomām

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti *