Riekstu sviestus patiesībā var izmantot dažādos veidos – ne tikai pieliekot pie putras vai ēdot tieši no burciņas. Padalīšos šajā ierakstā ar saviem iecienītākajiem viediem kā izmantot riekstu sviestus ikdienā!
Jāpiemin, ka cenšos izvēlēties tieši bioloģiskus riekstu sviestus, jo rieksti ir viens no produktiem, kas absorbē krietni daudz sintētisko vielu, tajos esošā tauku satura dēļ. Viens no faktoriem, kuru ņemu vērā, izvēloties riekstu sviestu, ir tas, lai tam nav pievienots rafinētais cukurs un liekas eļļas. Vairāk par riekstiem esmu rakstījusi šajā rakstā.
-
Pagatavo riekstu pienu,
-
Pagatavo saldēto īrisa našķi no 3 sastāvdaļām,
-
Uzlādē smūtiju,
-
Pagatavo mērci salātiem vai marinādi,
-
Piepildi dateles uzkodu.
Riekstu piens
Man šķiet, ka šis ir ģeniāli! Kopš uzzināju šo recepti, neesmu vairs mērcējusi riekstus, lai no tiem pagatavotu riekstu pienu. 1 ēdamkarote riekstu sviesta + 200 ml ūdens, sablendē un gatavs! Papildus saldumam var pievienot piemēram mazliet kļavu sīrupa. Riekstu piena pagatavošanai labi derēs mandeļu un indijas riekstu sviests.
Sāļās karameles īriss
Receptē ir 4 galvenās sastāvdaļas – kokosriekstu skaidiņas, kokosriekstu eļļa, riekstu sviests un kļavu sīrups. Receptē var izmantot jebkuru riekstu sviestu. Visu labi sablendē, lej formā un liek saldētavā sastings. Pilna recepte šeit.
Smūtijs ar riekstu sviestu
Daudziem no mums garšo saldie smūtiji un ēdamkarote riekstu sviesta šo smūtiju var ”uzlādēt” ar labajiem taukiem un radīt ilgstošāku sāta sajūtu pēc gardā smūtija. Universāla recepte ir 1 sasaldēts banāns + sauja zemeņu + 1/2 tase jogurta + 1 ēdamkarote riekstu sviesta un ūdens! Labi iederēsies praktiski jebkurš riekstu sviests – zemesriekstu, mandeļu, tahini, u.c.
Mērce salātiem vai marināde
Apnikuši ierastie salāti ar citronu sulu un olīveļļu? Mērce ar riekstu krēmu ir laba ideja kā padarīt salātus krēmīgus un garšas bagātus. Recepte ir vienkārša:
-
1/2 tase riekstu sviesta pēc izvēles
-
1 ēdamk. sojas mērces
-
1-2 ēdamk. kļavu sīrupa
-
šķipsna kajennas piparu (ja ir vēlme pēc pikantas mērces)
-
2-3 ēdamk. laima sulas
-
ūdens pēc nepieciešamības, lai padarītu mērci šķidrāku
Visu liek bļodiņā un kārtīgi sajauc! Šo pašu mērci var izmantot arī, lai iemarinētu, piemēram, tofu! Ja mērci pagatavosi biezāku, tad to var arī ēst kā ”dip” mērci, tur pamērcējos dārzeņus, dārzeņu rullīšus, maizes standziņas.
Pildītas dateles
Izcils našķis ir dateles ar riekstu sviestu un šokolādi! Paņem dateli, izņem tās kauliņu un ieliec tajā mazliet riekstu sviesta. Glazē pildīto dateli ar izkausētu šokolādi. Kā iedvesmu vari smelties no šīs receptes, veselās mandeles aizvietojot ar riekstu sviestu pēc izvēles.
P.S. Ar kodu ”ilvajasmine20” gandrīz visam livin.lv e-veikalā -20% atlaide. Atlaides nesummējas.
Raksta autore: Ilva Jasmīne Bekmane, @ilva.jasmine
Tavas pārdomas par rakstu