Pēdējā laikā esmu apjautusi, ka uzņemu diezgan maz olbaltumvielu. Balstot savu ēdienkarti uz augu valsti, domāju, ka lielākoties daudziem dienas laikā izveidojas procentuāli daudz ogļhidrātu un maz olbaltumvielu. Tomēr secinu, ka dienās, kad vairāk piedomāju un mazliet galvā paskaitu uzņemtās olbaltumvielas – jūtu ilgāku sāta sajūtu.
Lūk, viena no idejām kā pagatavot kraukšķīgu vegānisku burgeri, kas būs arī augu valsts olbaltumvielu avots! Ja nevēlies burgeri pasniegt ar maizi, pamēģini maizes doniņu vietā izmantot piemēram Portobello sēnes vai ietīt burgeri kraukšķīgās salātlapās.
Kas nepieciešams? 3-4 burgeriem
1 sīpols, nomizots un sakapāts
Rapunzel saulespuķu eļļa cepšanai
200 g Biona konservētu sviesta pupiņu, nosusinātu
60 g Rapunzel lielo auzu pārslu
1 ēdamk. Rapunzel linsēklu miltu (kā olas alternatīva)
Sonnentor BBQ garšvielu maisījums un Rapunzel Atlantik jūras sāls ar zaļumiem
½ tases augu piena, piemēram Isola Bio rīsu piena + 1 ēdamk. miltu pēc izvēles
6 ēdamk. rīvmaizes (pagatavot pašam ir elementāri – apgrauzdē maizi cepeškrāsnī 120C 30 minūtes un pēc tam sadrupini)
Dārzeņi – rukolas lapas, tomāti, paprika
Rapunzel maigs tomātu kečups un Biona majonēze bez olām
Kas jādara?
Sakarsē eļļu un apcep sīpolu. Liek bļodā, kurā pievieno pupiņas, auzu pārslas, linsēklu miltus un garšvielas. Ar dakšiņu visu kārtīgi samīca, līdz veidojas viendabīga masa. To liek ledusskapī uz 30-50 minūtēm.
Pagatavo panējumu – vienā bļodā liek augu pienu un tajā iemaisa 1 ēdamk. miltu. Atsevišķā traukā liek rīvmaizi un pievieno tās pašas garšvielas, kuras burgeru masai. Ar rokām no gatavās burgeru masas veido plācenīšus. Vispirms apviļā plācenīti augu piena- miltu masā, pēc tam rīvmaizē.
Pēc izvēles – apcep karstā eļļā uz pannas vai arī cepeškrāsnī 200C aptuveni 15-20 minūtes. Kad burgeri gatavi, pasniedz to starp maizes šķēlēm, pievienojot rukolas lapas, tomātu šķēles, papriku un papildinot ar maigu kečupu un/vai vegānisko majonēzi!
Tavas pārdomas par rakstu