Šis ir viens no tiem ēdieniem, kuru nekad neesmu varējusi saņemties pagatavot, jo tas šķita pārāk piņķerīgs un laikietilpīgs. Es kļūdījos! Izpētot ļoti daudz lazanju receptes, sajutos radoša un izgudroju visvienkāršāko veģetārās lazanjas versiju! Un tā sanāca f e n o m e n ā l a.
Recepti gatavoju 3 daļās. Vispirms pagatavo dārzeņu mērci, tad gaišo Béchamel tipa mērci un beigu beigās jau konstruē un liek krāsnī lazanjas sacepumu!
Dārzeņu mērces gatavošanā arī Tu vari būt radošs un iekļaut dārzeņus, kas Tev labāk garšo vai arī ir uz doto brīdi ledusskapī. Man bija sīpols, selerijas kāti, burkāns un sēnes. Pieliku arī lēcas. Lēcas un sēnes veido papildus sātīgumu un piešķir to īpašo Boloņas mērces stilu. Lai samazinātu garšvielu apjomu, mērcei pievienoju vien Rapunzel beramo dārzeņu buljonu, kur jau ir visu garšaugu kombinācija. Iesaku šo buljonu turēt virtuvē arī Tev! Tā ir kā veselīgā vegetas versija, kuru var ‘’piešaut” jebkuram ēdienam.
Tradicionāli balto Béchamel mērci gatavo no sviesta, miltiem un piena. Tā kā gribēju veselīgāku lazanju un bez piena produktiem, tad gatavoju mērci no olīveļļas, Isola Bio rīsu krēma un pievienoju šīs mērces atslēgu – Sonnentor rīvētu mukatriekstu! Tā kā rīsu krēms jau ir biezas konsistences un tumīgs, tas ārkārtīgi atvieglo šīs mērces pagatavošanu. Tā ir gatava 1 minūtes laikā!
Receptes trešajai daļai nepieciešamas lazanjas plāksnes, kuras vari aizvietot arī ar smalkās šķēlītēs sagrieztu cukini. Pamīšus kārto dārzeņu mērci – lazanjas plāksnes – balto mērci un atkal dārzeņu mērci. Tā virzoties, līdz visas sastāvdaļas ir izlietotas. Pa virsu uzbirdināju mazliet bezlaktozes sieru, bet vari izvēlēties arī vegānisko sieru vai arī iztikt bez tā vispār!
Sagatavošana: ~40 min.
Cepšanas laiks krāsnī: 55 min.
Kas nepieciešams?
Dārzeņu mērce
- Eļļa cepšanai
- ½ liela sīpola, smalki sakapāta
- 2 selerijas kāti, smalki sakapāti
- 1 vidējs burkāns, sarīvēts
- ½ cukini, sarīvēta
- 1 tase (ap 150g) novārītas Rapunzel brūnās lēcas
- 1 tase sagrieztu sēņu (es izmantoju brūnās portobello sēnes)
- 300 g Alce Nero tomātu biezeņa ar baziliku
- 1 tējk. Rapunzel beramā dārzeņu buljona
Gaišā mērce
- 3-4 ēdamk. eļļa
- 1-2 iepakojumi Isola Bio rīsu krēma (es izmantoju 1 iepakojumu, bet nākamreiz noteikti izmantošu 2 iepakojumus, lai lazanja būtu vēl sulīgāka)
- Šķipsniņa rīvēta Sonnentor mukatrieksta
- Šķipsna Himalaju jūras sāls
Lazanjas kārtojuma pagatavošanai
- Aptuveni 12 lazanjas plāksnes (lazanjas plāksnes var aizstāt ar smalkās šķēlītēs sagrieztu cukini)
- 100 g rīvēta siera (es izmantoju bezlaktozes sieru, bet veikalos arī ir vegāniskās opcijas. Galvenais, lai siers kūst!
Kas jādara?
- Vispirms pagatavo dārzeņu mērci – uzkarsē pannā eļļu, apcep sīpolu 3-5 min. Turpat pievieno visus atlikušos dārzeņus. Sautē dārzeņus 15-20 min. Pašās beigās pievieno tomātu biezeni un buljona garšvielu.
- Kamēr sautējas dārzeņi, uzliek karsēties cepeškrāsnī uz 180C un pagatavo balto mērci. Pannā uzkarsē eļļu un tajā iemaisa rīsu krēmu. Kad uzmet burbuli, tad nogriež karstumu un pievieno sāli un uzrīvē muskatriekstu.
- Kad mērces gatavas, tad cepamajā traukā veido lazanjas kārtojumu. Apakšā liek dārzeņu mērci, pa virsu lazanjas plāksnes, tad balto mērci un atkal dārzeņu mērci. Kārtu daudzums būs atkarīgs no cepamā trauka lieluma. Nobeidz sacepumu ar dārzeņu mērci, kurai pa virsu uzbirdina sieru.
- Apklāj cepamo trauku ar foliju un liek krāsnī uz 40-45 min. Noņem foliju un cep vēl 10 min, kamēr lazanja kļūst zeltaina. Bauda, kamēr vēl tā silta!
Nesenie komentāri