Ļoti iespējams, ka no šī brīža tas ir mans mīļākais deserts! Garšo gluži kā (veselīgs) Rafaello pildījums ar nelielu sāļās karameles noti! Īrisam – jeb mīkstai karamelei būs nepieciešamas vien 4 sastāvdaļas un dažas minūtes no Tava laika.
Tradicionāli īrisu gatavo no sviesta, cukura un saldā krējuma. Izlēmu pagatavot šo pašu saldumu veselīgākā versijā – un sanāca debešķīgs. Izmantoju kokosriekstu skaidiņas, riekstu sviestu un vēl šo to. Ko tieši? Lasi tālāk!
Receptē ir 4 galvenās sastāvdaļas – kokosriekstu skaidiņas, kokosriekstu eļļa, riekstu sviests un kļavu sīrups. Receptē var izmantot jebkuru riekstu sviestu, bet mans visvismīļākais ir Rapunzel mandeļu sviests. Nezinu kā ražotājs to dabon gatavu, bet šis mandeļu sviests pats par sevi ir nenormāli garšīgs un salds (kaut sastāvā vien 100% bio mandeles).
*Sastāvdaļu daudzumu var dubultot un trīskāršot.
Kas nepieciešams?
- 1 tase (~60 g) kokosriekstu skaidiņu vai kokosriekstu čipsu
- ¼ tase (60 ml) Rapunzel kokosriekstu eļļas
- ½ tase (120 g) riekstu sviests, es izmantoju Rapunzel mandeļu sviestu
- 2 ēdamk. Rapunzel maiga kļavu sīrupa, grad A
Pēc izvēles
*1/2 Rapunzel Burbona vaniļas pāksts
*šķipsna Himalaju sāls un sasmalcinātas mandeles dekorēšanai
Kas jādara?
- Blenderī liek kokosriekstu skaidiņas un blendē aptuveni 3 minūtes, ik pa laikam no blendera malām noskrāpējot uz leju pielipušo masu. Vajadzētu pakāpeniski veidoties krēmīgām kokosriekstu sviestam.
- Pievieno pakausētu kokosriekstu eļļu, riekstu sviestu un kļavu sīrupu. Sablendē.
- Pievieno atlikušās sastāvdaļas pēc izvēles – dateles un Burbonas vaniļas sēkliņas. Blendē 1 minūti.
- Lej masu izvēlētā traukā, kuru var likt saldētavā. Es lēju masu parastā četrkantīgā plastmasas trauciņā, kurā ieklāju cepamo papīru. (Lieliski noderēs arī silikona formiņas).
- Uzbirdina masai pa virsu sasmalcinātas mandeles un šķipsnu Himalaju sāls. Liek saldētavā uz 15 minūtēm. Kad saldums sacietējis griež gabalos un bauda! Atlikušo uzglabā saldētavā, pirms ēšanas pāris minūtes atlaidinot.
Tavas pārdomas par rakstu