Mājās, kur cepas maize, valda siltums un omulība. Man pašcepta maizīte asociējas ar idilli un siltumu. Ar brīvdienām un ģimeni. Maizīti uzcept gribas, bet tradicionālās maizes cepšana pieprasa ieraugu, iemaņas, pietiekoši daudz laika un dažādas sastāvdaļas.
Biotēkā esmu atklājusi BauckHof bio maizes maisījumus, kuri pamatā ir veidoti pēc norvēģu receptes. Ir nepieciešams vien šis sausais maisījums un ūdens! Tas arī viss! Maisījums nesatur glutēnu, raugu, piena produktus vai cukuru.
Šoreiz izmēģināju Bauckhof Wunderbrod bezglutēna auzu maizes maisījumu ar riekstiem. Tā sastāvā ir 32% pilngraudu auzu pārslu, 52% sēklu un 11% riekstu – tostarp ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, linsēklas, mandeles un čia sēklas! No viena maizes maisījuma iegūst gandrīz 1 kg maizes. To var baudīt gan ar saldajiem krēmiem vai arī ar sviestu vai citiem maizes smēriņiem!
Kas nepieciešams?
Kas jādara?
- Maizes maisījumu ieber bļodā un aplej ar 500 ml remdena ūdens. Rūpīgi samaisa un ļauj uzbriest vismaz 3 stundas (ideālā gadījumā visu nakti).
- Gatavo mīklu liek ietaukotā cepamajā veidnē. Ļoti labi, ja ir speciāla taisnstūra veidne maizei. Tā kā man tāda nebija, izmantoju lēzēnāku veidni un maizi cepu plakanu.
- Maizi liek aukstā cepeškrāsnī un cep 200°C apm. 70-80 minūtes.
- Ļauj maizei atdzist un griež gabalos! Ja maizīte ir sanākusi ļoti daudz, tad to droši var arī uzglabāt saldētavā!
Piezīmes
Maizi var pagatavot arī ātrajā variantā. Maisījumu sajaucot ar 500ml karsta ūdens un uzbriedinot 20 minūtes. Pēc tam cepot 200°C apm. 70 minūtes.
Tavas pārdomas par rakstu