Vēlos iepazīstināt jūs ar pāris Spānijas reģiona tradicionālajām receptēm, kuras varētu arī jūsu mājās ienest vairāk garšas baudījuma. Alioli mērce ir Vidusjūras reģiona neatņemama sastāvdaļa. Tradicionāli gatavo no Vidusjūrai tik nozīmīgās olīveļļas un ķiploka. Vienkāršākiem vārdiem runājot, šī mērce ir ķiploku majonēze. Lielākoties šīs mērces krēmīgo konsistenci iegūst, pievienojot olu, tomēr es vēlējos šo mērci pagatavot augu valsts versijā, tādēļ mazliet improvizēju un sanāca lieliski! Par ko nejūtos vainīga, jo tradicionālie ēdieni mūsdienu izpildījumā iegūst otro elpu. Šī mērce ir kārtīgs punkts uz ”i” pie spāņu tradicionālā ēdiena – patatas bravas, recepte šeit vai arī pie visdažādākajām uzkodām, kur mēs liekam majonēzi.
Kas nepieciešams?
- 1 ķiploka daiviņa
- 1/4 tases (aptuveni 70ml) Isola Bio sojas vai cita vieglas garšas augu piena
- 1 ēdamk. Extra Virgin olīveļļas
- Šķipsna Himalaju jūras sāls
- 2 ēdamk. Raw Health ābolu etiķa
- 1/2 tases (aptuveni 100ml) maigas garšas eļļas – saulespuķu vai avokado
Kas jādara?
Šajā receptē svarīgi, lai visas sastāvdaļas būtu līdzīgā temperatūrā – vissvarīgāk, lai augu piens un eļļa saskan savās temperatūrās. Tas palīdzēs iegūt krēmīgāku konsistenci. Mērci gatavo blenderī vai izmanto rokas blenderi. Es to pagatavoju blendera krūzē, kurā liek visas sastāvdaļas izņemot eļļu un kārtīgi sablendē. Turpinot blendēt, lēnām lej klāt eļļu. Pilienu pa pilienam. Ja piegāzīsi uzreiz visu eļļu, tad mērce būs šķidrāka. Mērci uzglabā ledusskapī noslēgtā traukā aptuveni 4-5 dienas.
Tik lieliska recepte, paldies! Īsts glābiņš mūsu majonēzes atkarīgajai ģimenei! Tiešām ļoti laba, iesaku!
Paldies Ieva! 🙂 uz veselību!