Atzīšos, ka neesmu ļoti pieredzējusi beziepakojumu dzīvesveida piekopēja. Tomēr daudz par to domāju. Jo, ja var bez iepakojuma, kādēļ gan to nedarīt? It īpaši, ja bez iepakojuma – ir lētāk. Un visās citās ziņās daudz labāk. Un dzīvi pārņem vairāk viegluma, kad miskastē daudz mazāk plastmasas.
Vispār ļoti priecājos, ka Rīgā varam tikt pie kvalitatīviem beziepakojuma bio produktiem! Man ārkārtīgi patīk, ka, piemēram Zeroveikalā, varu mierīgi sasvērt tieši sev nepieciešamo produktu daudzumu un viss jau bija gatavs receptei! Turklāt, tur šobrīd vēl var uztrāpīt uz ļoti labām atlaidēm bio riekstiem un citiem labumiem.
Nosaukumā rakstu ”gandrīz zerowaste”, jo vienīgais produkts, ar kuru ”nogrēkoju” – ir kokosriekstu krēms, kuru Latvijas platuma grādos bez iepakojuma gan nevar dabūt. Tomēr – ne fanātisms ir tas uz ko tiecos. Katra nelielā izvēle jau ir vērtīga!
Bet vispār par pašu kūku – tā ir superlaba versija, ko celt galdā arī veselīgās Lieldienās. Vai arī našķoties ar to ikdienā. Jo viss tur ir labs un veselīgs! Kūka arī ir ļoti sātīga – ar vienu gabaliņu pietiek. Kūku pagatavoju bezglutēnisku un vegānisku. Un našķošos ar to bez bēdu visu nedēļu.
Kas nepieciešams?
Pildījumam
- 120g bio indijas riekstu no Zeroveikala
- 1 iepakojums Isola Bio kokosriekstu krēma
- 2 ēdamk. kukurūzas cietes
- Sula no 1- 2 citroniem
- 2 ēdamk. citrona miziņas
- Šķipsna Himalaju jūras sāls
- 60 g bio dateles no Zeroveikala
- Pūdercukurs (pārkaisīšanai, kad kūka jau gatava)
Pamatnei
- 100 g bio bezglutēna auzu pārslas no Zeroveikala
- 110 g bio mandeles no Zeroveikala
- Šķipsna Himalaju jūras sāls
- 50g bio dateles no Zeroveikala
- 70g kausētas kokosriekstu eļļas vai sviesta
Kas jādara?
- Bļodā ieber indijas riekstus un aplej ar ūdeni. Vislabāk to darīt iepriekšējā vakarā un atstāt uz nakti izmērcēties. Ja nav daudz laika, tad aplej ar karstu ūdeni un izmērcē aptuveni 1 stundu. Iesaku pie reizes pamērcēt arī dateles uz neilgu laiku.
- Uzkarsē krāsni līdz 180C un izvēlas kūkai piemērotu formu. Manai formai nekas nelīp klāt, tādēļ neizmantoju cepamo papīru, bet iespējams, ka Tev to vajadzēs.
- Blenderī sablendē auzu pārslas, mandeles, jūras sāli. Pakāpeniski pievieno aptuveni pusi no nosusinātām izmērcētajām datelēm un turpina blendēt. Pašās beigās masai pievieno izkausēto kokosriekstu eļļu vai sviestu.
- Iegūto masu kārto cepamajā traukā kā kūkas pamatni un liek cepeškrāsnī uz 20-25 minūtēm. Pamatnei vajadzētu izcepties viegli brūnai.
- Nolej ūdeni no izmērcētajiem indijas riekstiem. Indijas riekstus, dateles, kokosriekstu krēmu, kukurūzas cieti, citronu sulu, citronu miziņu un jūras sāli sablendē. Pildījumam ir jābūt citronīgam un svaigam, nevis pārāk saldam. Tomēr visi saldum mīļi ir aicināti pielāgot savu salduma līmeni, pēc izvēles vēl pievienojot dateles vai cukuru.
- Pildījumu pārlej pāri izceptajai pamatnei un liek krāsnī uz 20-25 minūtēm. Kad kūka izcepusies, ļauj tai atdzist. Vislabāk uz pāris stundām ievietojot ledusskapī!
- Pasniedz ar pārkaisītu pūdercukuru un citrona miziņu.
Cik lielai jābūt formai ? Tas tomer ir svarīgi?
Mana forma ir aptuveni 15cm, bet mierīgi tā var būt arī līdz 20cm!
Kûku uzgatvoju, krems Sanàca lielisk, bet apakša bija pasausa, domàju, varbut jàliek vaural dateles, vai nu kokosa ella. Paldies par recepti 🙂
Paldies par ziņu! kokosa eļļa noteikti varētu iedot vajadzīgo mitrumu 🙂
Man saniķojās blenederis un mandeles tikpat kā nesasmalcināja. Tad nu pati smalcināju ar nazi🙈! Līdz ar to apakša sanāca ļoti, ļoti drupena. Vēl neesmu garšojusi, šķiet, ka sagriezt būs neiespējamu un citkārt jāpārdomā, kā atrisināt mandeļu smalcināšanu. Bet pildījuma bija ļoti gards vēl necepts! Vakarā baudīsim, tad ziņošu, kā garšos:)
Jā, blenderis noteikti ir vajadzīgs pietiekoši jaudīgs mandeļu smalcināšanai, tas ir fakts.
Kā garšoja? 🙂
Pēc Jūsu pieredzes,vai auzu pārslu vietā būtu iespējams izmantot ko citu? Piemēram,vairāk mandeles vai kādus citus riekstus?
Sveika!
varbūt kvinojas pārslas? pārslas ir tās, kas rada to stingro un noturīgo konsistenci, nezinu kā būtu tikai ar riekstiem. Tā kā mēģinājusi neesmu – tad 100% nevaru garantēt veiksmīgu iznākumu.