« Augusta TOP 6 dabīgie atradumi veselībai || Kādas sekas rada ilgstoša sēdēšana un kā uzlabot labsajūtu? »
Man matcha trends ir tikai sācies, kopš nopirku pirmo, patiešām labas kvalitātes Keiko matcha pulveri. Atzīšos, ka vienmēr līdz šim pirku lētāko matcha pulveri. Un tieši šī iemesla dēļ, matcha tēja man nekad nav gājusi pie sirds – tā ir bijusi vai nu ļoti rūgta, vai arī manā izpratnē garšoja pēc zāles. Beidzot nogaršoju patiešām labas kvalitātes matchu un esmu patīkami pārsteigta.
Šajā rakstā apkopoju interesantus faktus par matchu, norādes matcha uzglabāšanai, pagatavošanai, kā arī Matcha Dalgona recepti!
Ko satur matcha?
Matcha Japānā tiek gatavota jau 1000 gadu, saberžot pulverī speciāli audzētas zaļās tējas lapiņas. Šis pulveris satur ļoti daudz antioksidantus un aminoskābes, kā piemēram L-teanīnu, kas uzlabo smadzeņu darbību. Viena krūzīte matcha tējas satur 35 mg kofeīna, kamēr kafija 120-150 mg. Matcha satur tanīnus (antioksidantus), kas var būt mazliet kairinoši gremošanas sistēmai. Tādēļ ieteicams matchu dzert pēc ēdienreizēm, nevis tukšā dūšā.
Vai matchai ir pretiekaisuma efekts?
Matcha tēja satur ļoti daudz antioksidantu EGCg. Šis īpašais ponifenols sāk iegūt aizvien vairāk slavas, jo tas sekmē veselīgu šūnu veidošanos. Un kā mums zināms, veselas šūnas ir vesela ķermeņa pamatā.
Vai matcha nomāc apetīti?
Matcha var nomākt apetīti sastāvā esošā kofeīna dēļ, kā arī tādēļ, ka matcha balansē cukura līmeni asinīs. Ir izpētīts, ka zaļā tēja var aktivizēt vielmaiņu un mazināt iekaisuma procesus ķermenī, pateicoties sastāvā esošajiem antioksidantiem. Pētījumos arī izpētīts, ka matcha var ķermenim likt sadedzināt vairāk kaloriju nekā citi tējas veidi vai kafija. Matcha, dzerta bez papildus piedevām, var palīdzēt enerģizēt ķermeni bez liekām kalorijām.
Vai matcha ir laba ādas skaistumam?
Zaļā superpulvera sastāvā ir daudz vitamīna E un vitamīna B, kas atbalsta organisma spēju ražot kolagēnu. Matcha ir arī cinka avots, kam piemīt antibakteriāls efekts, kas var labvēlīgi iedarboties uz ādas skaistumu.
Matcha neiekrāso zobus
Atšķirība no kafijas, matcha neietekmē zobu veselību un baltumu. Matcha pat palīdz uzturēt mutes veselību, jo regulā pH līmeni un antioksidanti pasargā zobu emalju.
Vai matcha var izraisīt sliktu dūšu?
Matcha satur daudz tanīnus, kas ir antioksidantu grupa. Tanīni var kairināt kuņģi, ja tiek uzņemti tukšā dūšā.
Tajā pašā laikā matcha satur daudz nomierinošās aminoskābes (L-teanīnu), kas palīdz nomierināt vēdera darbību. Tādēļ jāņem vērā, ka var būt dažādi un tiem, kuriem ir jutīgi vēderi, jāizvēlās labas kvalitātes matcha un nevajadzētu to dzert tukšā dūšā. Matchai būs maigāka iedarbība arī, ja lietosi to kopā ar augu pienu.
Vai matcha satur cukur?
Iespējams, ka kafejnīcās pasniegtā matcha satur cukuru un arī veikalos nopērkamie matchas pulveri var saturēt cukuru. Tomēr labam un autentiskam matcha pulverim sastāvā ir jābūt tikai 100% zaļās tējas lapām.
Vai matcha sniedz enerģiju?
Ja matchu salīdzina ar kafiju, tad jāmin, ka tā sniedz cita veida enerģiju, jo tā satur aminoskābi L-teanīnu, kas ceļ serotonina, dopamīna un GABA (nomierinoša minoskābe) līmeni. Tādēļ matcha sniegtā enerģija ir izbalansētāka un savā ziņā mierīgāka, nekā kafijas. Tiek minēts, ka matchu ir dzēruši arī Samuraji un Zen mūki.
Kā pagatavot matchu?
Matchu var pagatavot gan tradicionāli, gan ar modernu pieeju. Pamata proporcija ir 1/2 tējk. uz 100ml ūdens. Pulveri ieber lēzenā bļodiņā vai platā tasītē, pievieno mazliet ūdens (kas nav verdošs) un sajauc pulveri ar ūdeni tā, lai nebūtu kunkulīši.
Sajaukšanai var izmantot matcha slotiņu vai arī elektrisko rokas putotāju. Pakāpeniski puto un pievieno ūdeni.
Modernā pieeja būtu pēc matcha pagatavošanas, pievienot tai pienu un saldinātāju. Vai arī uzliet gatavo matchu, piemēram, uz ledus gabaliņiem!
Matcha ir jāuzglabā ledusskapī
Matchu ieteicams uzglabāt aukstā un tumšā vietā, kā piemēram ledusskapī vai pat saldētavā! Ja tā tiks pakļauta karstumam un gaisam, tā var oksidēties un zaudēt savu koši zaļo krāsu.
Ja gribas uzņemt matchas pulverī visas vērtīgās uzturvielas, tad ieteicams izdzert to 1-2 mēnešu laikā pēc atvēršanas.
Recepte – Matcha Dalgona dzēriens
Nepieciešams:
- 3 ēdamk. Aquafaba šķidruma
- 1 tējk. Keiko matcha pulveris
- 1 tējk. cukurs vai ksilīts
- 1 tase piena
Pagatavošana:
-
Uzputo Aquafabu līdz stingrām putām. Vairāk blogā esmu par aquafaba rakstījusi šeit. Kad putas ir stingras un apgriežot trauku, nekrīt ārā, pievieno cukuru un matchu. Uzputo kārtīgi.
-
Ielej glāzē pienu un pa virsu kārto uzputoto aquafaba matchu. Pēc vēlēšanās var pievienot arī ledu.
Tavas pārdomas par rakstu