Amarants ir jau gadu tūkstošiem pazīstams ”pseidograudaugs”. ”Pseido” tādēļ, ka amarants vairāk ir kā sēkla. Līdzīgi kā kvinoja. Amarants ir bijis pamatprodukts Acteku uzturā. Tas uzturā, galvenokārt, ir lietots, lai palielinātu fizisko izturību un spēku. Amarants satur daudz olbaltumvielu, dzelzs, šķiedrvielu un magnija. Amarants dabīgi nesatur glutēnu. Kā arī amarantā ir zemāks ogļhidrātu saturs nekā citos graudaugos.
Amaranta sēklas ir mazākas nekā kvinojas sēkliņas. Un pretēji kvinojai, novārīts amarants nekļūst tik pufīgs, bet drīzāk lipīgs – kā auzu pārslu putra. Tomēr vārīšana nebūt nav vienīgais amaranta pagatavošanas veids!
Mans iecienītākais amarants ir Rapunzel bio amarants, jo zinu, ka tas ir viskvalitatīvākais un tīrākais.
Idejas amaranta izmantošanai
-
-
Kā putru vai piedevu pamatēdienam
-
Pievienot zupai, lai iebiezinātu
-
Pievienot plācenīšiem
-
Mīklām – picas pamatnei, sāļajiem vai saldajiem mafiniem
-
Svaigajiem un siltajiem salātiem
- Dārzeņu sautējumos
-
Pagatavot uzpūstu amarantu un to izmantot saldumu receptēs, kā našķi/piedevu
- Amarantu var arī diedzēt
-
Tradicionālā amaranta pagatavošana:
-
-
Uzliek vārīties 2,5 – 3 glāzes ūdens. Kad ūdens burbuļo, tajā ieber 1 glāzi amaranta.
-
Samazina uguni, uzliek vāku un vāra amarantu 20 minūtes.
-
Kad amarants ir gatavs, pievieno garšvielas.
- Šādi pagatavotu amarantu var izmantot sautējumos, zupām, plācenīšos, salātos.
-
Amaranta ”popkorns”
Patiesībā amarantu ir vieglāk ”uzpūst” nekā tradicionālo popkornu. Ar kukurūzas popkornu vairāk notiek tāda kā uzticēšanās. Ieliek graudus katlā, uzliek vāku un tic, ka viss izdosies. Bet ar amarantu ir citādāk. Vāku neliek virsū un procesu kontrolē!
-
-
Visērtāk būs izmantot augstu katliņu, lai sēklas nešaudās visapkārt.
-
Katliņš ir jāuzkarsē tā, lai sēkliņas uzsprāgtu nevis sadegtu. iespējams, ka pāris reizes būs jāizmēģina līdz izdosies atrast ideālo temperatūru. Pārāk karsts katls – sēkliņas gan apdegs, gan izsprāgs. Nepietiekoši karsts – sēkliņas neizsprāgs un apdegs. Tādēļ ir jāatrod ideālā temperatūra.
-
Katliņā lieku vienlaicīgi ne vairāk kā 1 ēdamk. amaranta – no kura iegūstu 2-3 ēdamk. amaranta popkorna. Sēkliņas izsprāgs aptuveni 30 sekunžu laikā.
-
Procesā katliņu pakrata, lai sēkliņas izlīdzinātos katla apakšā un vienmērīgi izsprāgtu.
-
Kad amarants ir gatavs, to izsijā caur sietiņu. Apdegušās sēkliņas, kas izbirst caur sietu – met ārā, bet to, kas paliek sietā – patur kā gatavo produktu!
-
Tavas pārdomas par rakstu