Arī es esmu sastapusies ar vienu no mūsdienu cilvēka galvenajām problēmām – problēmām ar gremšanas traktu. Tas var izpausties dažādi – enerģijas trūkums, izsitumi, lūztoši un nedzīvi mati, smagnēja sajūta un nepārtraukti uzpūties vēders. Vēlos padalīties ar dažiem paņēmieniem, kas man palīdzējuši justies daudz labāk. Tostarp iekļaujot vairāk labo tauku, sildošu garšaugu un praktizējot pareizu elpošanu!
Vāja gremošana nozīmē to, ka ķermenī traucēta vielu apmaiņa. Ēdiens netiek sagremots pietiekami, tā rezultātā no ķermeņa neizvadās toksīni un tiek atkārtoti absorbēti turpat ķermenī. Tā rodas ādas problēmas, nogurums un dehidrācija. Vājā gremošanas trakta darbības rezultātā, vērtīgās uzturvielas netiek absorbētas, kaut arī tiek piekopts uzturvielām bagāts uzturs.
Savu veselības atslēgu smeļos Ajūrvēdā – mācībā par dzīvi. Tā māca tik daudz unikālu veidu kā uzmundrināt ķermeni un garu. Indieši gadsimtiem praktizē šīs tehnikas, lai dziedētu sevi un padarītu ķermeni vieglu. Ajūrvēda māca, ka viss ko mēs domājam, darām un ēdam, atspoguļojas tajā kā jūtamies.
Izmanto bioloģisku Ghī sviestu
Ghī ir dzirdināts sviests, kas savu vērtīgo īpašību dēļ Indijas virtuvē tiek izmantots gadsimtiem ilgi. Tas gatavots karsējot saldkrējuma sviestu līdz no tā iztvaiko ūdens un atdalās ‘’netīrumi’’. Jo ilgāk to kausē, jo tā garša kļūst riekstaināka un izteiktāka. Ghī ārkārtīgi bagāts ar sviestskābi, kas burtiski ieeļļo mūs no iekšpuses, dziedējot gremošanas traktu, remdējot iekaisumus, samazinot jutīgumu un liekot mūsu ādai izskatīties veselīgai un mitrinātai.
Kā? Mana konstitūcija jeb doša ir Vata. Tas nozīmē, ka šīs konstitūcijas cilvēki ir salīgāki, tiem vairāk sevi jāsasilda un jāuzņem taukvielas. Tādēļ mans mērķis ir uzņemt dienā 2 ēdamkarotes Ghī sviesta. Pittas un Kaphas konstitūcijas cilvēkiem Ghī sviestiņš pietiktu ar 1 ēdamkaroti dienā.
Visbiežāk izvēlos tajā sautēt dārzeņus, pievienot to putrai vai arī kurkumas lattei (zeltainajam pienam)! Iegādājos šo sviestiņu Biotēkā no bioloģiskā ajūrvēdas zīmola Cosmoveda.
Malko ingvera tēju
Ingvers uzskatāms par vienu no dziedinošākajām garšvielām Ajūrvēdā. Ingvers ne tikai iededzina gremošanas uguni, bet arī veicina vielmaiņu un uzturvielu nogādi ķermeņa audos.
Kā? Pagatavo ingvera tēju liekot 1 tējkaroti svaiga vai kaltēta ingvera uz 250ml karsta ūdens un ļauj ievilkties 10-15 minūtes. Lai stimulētu gremošanu un labāk absorbētu uzturvielas, ieteicams malkot šo tēju 20 minūtes pirms maltītes.
Ja apnīk vienveidīgā ingvera garša, tad interesanti pamēģināt tējas uz ingvera bāzes, kurām pievienotas dažādas stimulējošas garšvielas, piemēram Sonnentor bioloģisko ingvera tēju.
Izstaipies
Lai enerģija plūstu brīvi un pazustu smagnējā sajūta – izstaipies. Šeit vari smelties idejas astoņām āsanām (jogas pozām), kas vērstas uz ‘iekšējo ķermeņa masāžu’, atdzīvinot gremošanas traktu.
Kā? Ideāli būtu sākt katru dienu, praktizējot šīs āsanas, piemēram, katru pozīciju noturot 8 dziļas ieelpas un izelpas.
Praktizē pranayamu (dziļas elpošanas vingrinājumus)
Kapalbhati pranayama ir ļoti spēcīga Ajūrvēdas elpošanas tehnika, lai attīrītu ķermeni – bagātinoties ar skābekli. Padziļinātāk par šo elpošanas tehniku lieliski aprakstīts šeit.
Kā? Ērti apsēdies lotosa pozā vai arī tupus ar ceļiem zem sevis. Ja tā nav ērti, tad var sēdēt arī uz krēsla. Rokas novieto ar plaukstām uz leju. Dziļi ieelpo caur degunu, piepūšot vēderu, un izelpo – ievelkot vēderu. Pakāpeniski paātrini elpošanas ritmu, galvenokārt fokusējoties uz pamatīgu izelpu. Centies šo elpošanu praktizēt katru dienu 10 minūtes tukšā dūšā.
Izmēģini Trifalas pulveri
Trifala ir viens no spēcīgākajiem līdzekļiem tradicionālajā Ajurvēdas medicīnā. Trifala sastāv no trīs ājurvēdiskiem augļiem – Indijas ērkšķogas (amla, amalaki, emblika), Bengālijas melnā žultsrieksta (haritaki) un Indijas mandeles (bibhitaki). Trifalas iedarbība vērsta uz gremošanas sistēmas sakārtošanu – un caur to arī imunitātes stiprināšanu un organisma atjaunošanu. Trifalai piemīt izteikti līdzsvarojoša iedarbība turklāt tā baro organisma audus un atjauno to normālo darbību. Šo trīs spēcīgo Ājurvēdas augu apvienojums atjauno veselīgu enzīmu darbību gremošanas sistēmā, lai nodrošinātu maksimāli pilnvērtīgu barības sagremošanu un visu nepieciešamo uzturvielu uzņemšanu.
Kā? Iesācējiem ieteiktu sākt ar Cosmoveda šķīstošo dzērienu ar trifalu, kura sastāvā ir arī ajūrvēdiskais saldinātājs, padarot dzērienu ļoti maigu un sildošu. Pagatavo to liekot 1 tējkaroti maisījuma uz 250ml karsta ūdens un malko kā tēju no rīta tukšā dūšā vai pirms maltītēm.
Īsto trifalas pulveri piedāvā Zaļā Paciņa. Garša gan var likt pašķobīties, bet efekta dēļ ir tā vērts! ½-1 tējk. samaisa ar nedaudz silta ūdens, ļauj ievilkties un izdzer no rīta tukšā dūšā un papildus efektam arī vakarā pirms gulētiešanas.
Rakstā pieminētos produktus var iegādāties veikalu tīklā “Biotēka” un internetveikalā Bio.lv
Nesenie komentāri