Vaniļa ir atslēga visburvīgāko kūku, krēmu, saldējumu un dzērienu pagatavošanai. Lai iegūtu pavisam intensīvu vaniļas aromātu kulinārijai, tiek izmantots vaniļas ekstrakts, kas ir vaniļas pākšu izvilkums vismaz 35% alkoholā. Vaniļas imitācijas un esences satur mākslīgos garšas pastiprinātājus un ķimikālijas, tādēļ izvēlies tikai īstu vaniļu un pagatavo savu vaniļas ekstraktu! Kā to izdarīt, turpmāk rakstā!
Par vaniļu
Vaniļas pākstis ir otra dārgākā garšvielai pasaulē aiz Safrāna! Kādēļ? Jo tās izaudzēšanai nepieciešams ļoti daudz darba. Vaniļas orhideja gatava dot augļus vidēji pēc 2-3 gadu augšanas un katrs tās ziediņš uzzied tikai reizi gadā. Kad pākstis tiek novāktas, vēl nepieciešami vairāki mēneši, lai fermentācijas procesā rastos pākstis ar raksturīgo aromātu.
Es uzticos Rapunzel Burbonas vaniļai! Varu būt droša, ka tā ir audzēta un safasēta pēc augstākajiem kvalitātes standartiem – pareizi uzglabājot, īstas vaniļas pākstis ir lietojamas pat pēc vairākiem gadu desmitiem (pat 50 gadus!).
Receptēs vaniļa lieliski kombinējama ar safrānu, kanēli un kakao. Vaniļa fantastiska kopā ar dažādiem piena produktiem vai arī augu valsts piena alternatīvām – piemēram kokosriekstu vai rīsu krēmu.
Kā pagatavot savu vaniļas ekstraktu?
Receptēs visbiežāk nepieciešama aptuveni ½ tējkarote šī ekstrakta – tātad, šī pudelīte kalpos krietni vien ilgi! Ja esi nopietns kulinārs, tad vari pagatavot vairākas pudelītes reizē – visērtāk, ja izmantosi vairākus mazus trauciņus, nevis vienu lielu. Vaniļas esences ekstrakcija notiek kā minimums 8 nedēļas. Noglabā to tumšā un vēsā vietā!
Kas nepieciešams?
200 ml stikla pudelīte vai burciņa, kuru vari cieši noslēgt (iepriekš pārliecinies, ka trauks ir perfekti tīrs un sterilizēts ar verošu ūdeni)
4 Rapunzel Burbona vaniļas pākstis
200 ml stipra, labas kvalitātes alkohola (piemēram degvīns, rums vai brendijs)
Kas jādara?
Iegriez katrā vaniļas pākstī gareniski, ja nepieciešams, vari to sadalīt smalkāk. Liec pudelē. Pievieno alkoholu un pārliecinies, ka vaniļas pākstis ir pilnībā iemērktas šķīdumā. Kārtīgi noslēdz pudeli un sakrati. Liec pudelīti vēsā un tumšā vietā un kā minimums, noturi to vismaz 8 nedēļas jeb 2 mēnešus – jo ilgāk, jo labāk!
Uzdāvini sev vai kādam, kas spēs to novērtēt!
Nesenie komentāri