Unikālā sastāva dēļ kvinoju (sauktu arī par kinvu, kinuā) dēvē par visu labību māti. Patiesībā tā nav graudaugs, bet gan lapu dārzenis ar ēdamām sēklām.
Kvinoja var lepoties ar bagātīgu uzturvielu sastāvu un patīkamu, viegli riekstainu garšu.Tās sastāvā ir 12 – 18% olbaltumvielu, tāpēc ir vērtīga
veģetārajā diētā un viegli sagremojama. Satur daudz nepiesātināto taukskābju, antioksidantu, šķiedrvielu un dažādu vitamīnu.
Dabiski nesatur glutēnu.
Kvinoju gatavo tāpat kā rīsus, tāpēc var izmantot tās pašas receptes, kuras rīsiem. Pagatavojama 15 minūtēs, piemērota, gan sāļiem, gan saldiem ēdieniem.
Kvinoja pastiprina garšu visam, kas tai pievienots, tāpēc jebkuras garšvielas papildus būs jāpievieno pavisam maz.
Kā pagatavot?
Gatavošanas laiks: 15-20 minūtes. Uz 100 g kvinojas nepieciešams 200 ml ūdens.
Kvinoju noskalo vēsā, tekošā ūdenī un ieber katliņā, pārlej ūdeni, liek vārīties. Kad ūdens sāk burbuļot, samazina liesmu, uzliek vāku un vāra, līdz kvinoja uzsūkusi visu ūdeni. Gatavai kvinojai var pievienot Himalaju vai jūras sāli.
Kvinoja ar riekstiem un rozīnēm
-1 ēd.k. manas favorītes – Rapunzel kokosriekstu eļļas
-1 mazs sīpols
-1 glāze vārītas kvinojas, es izmantoju Bohlsener Muehle kvinoju
-100 g vārītu brokoļu
-100 g ķiršu tomātiņu
-šķipsniņa Himalaju sāls un Sonnentor melno piparu
-½ glāze sasmalcinātu Rapunzel bio valriekstu
-1 tējk. Rapunzel bio kļavu sīrupa
-2 ēd.k. svaigu lociņu
-½ glāze Rapunzel rozīņu
-sula no ½ apelsīna
Kokosriekstu eļļā apcep sasmalcinātu sīpolu. Pannā pievieno kvinoju, brokoļus un garšvielas. Apmaisa, samazina liesmu un zem vāka sautē 5 minūtes.Tikmēr sausā pannā apgrauzdē valriekstus kopā ar kļavu sīrupu. Bļodā liek sautēto kvinoju, tai pievieno dzērvenes,
svaigus lociņus, apelsīna sulu. Visu apmaisa un pa virsu pārkaisa ar glazētiem valriekstiem.
Lai veselīgi un garšīgi!
Tavas pārdomas par rakstu