Pieļauju, ka tējas sēni daudzi atceras jau kopš savas bērnības! Es to atmiņās redzu omes virtuvē. Milzīga trīslitru burka, kas pārklāta ar marli. Iekšā peld dīvaina, želejveida kārta. Lai arī izskats man šķita ļoti savāds, dzēriens, kas no tā tika iegūts, man vienmēr ļoti garšoja! Un kas to būtu domājis.. pagājuši 20 gadi un man pašai savā virtuvē ir šāda burka, ar marli un bez jebkādas pretestības rokās ņemu un aprūpēju želejveidīgo glumekli, jeb skūbiju, kas vispār ir varonis un dabas brīnums :).
Zinu, ka kombucha pēdējos gados aizguvusi tādu popularitāti, ka to esam gatavi regulāri pirkt par pāris eiro nelielā pudelē. Kad sāku apzināties, ka vasaras karstajā sezonā esmu spējīga izdzert pa vienai kombuchas pudelei dienā, tad sajutu, ka ir jāmeklē kāds ekonomiskās risinājums. Un nonācu līdz tam, ka tā jāpagatavo mājās! Sākumā tie var šķist vairāki soļi, tomēr, kad pierod pie šī procesa, tad tas ir ātri, ērti un ir tā vērts! Un garšo identiski labi kā kombucha no veikala.
Kas ir kombucha un kādēļ to dzert?
Kombucha ir cukuraina, stipra tēja, kas ar skūbija palīdzību tiek fermentēta, veidojot interesanti skābenu garšu. Tējā veidojas labās baktērijas, enzīmi un citas vērtīgas uzturvielas. Skūbiju angliski sauc par – ”scoby”, kas ir saīsinajums no ”symbiotic culture of bacteria and yeast” jeb simbiotiskās baktēriju un rauga kultūras. Skūbijs izskatās mazliet dīvaini, ne? – želejveidīga un bieza masa. Bet tas ir kaut kas unikāls! Skūbijs fermentēšanās laikā veidojas trauka virspusē un burtiski pasargā tēju no ārējās vides.
Kombucha satur ne vien labās baktērijus un enzīmus, kas ir vērtīgi gremošanas darbības uzlabošanai, bet arī nervu sistēmai tik nepieciešamo B vitamīnu, folijskābi un antioksidantus, kas vairo mūsu skaistumu un veselību.
Pirmā fermentācija
Pirmā fermentācija ir plašāk pazīstamais fermentācijas posms. Sagatavo saldu tēju, ieliek skūbiju un fermentē 7-14 dienas. Fermentācijas beigās iegūst skābenu, negāzētu un praktiski nesaldu tējas dzērienu, jo labās baktērijas ir apēdušas lielu daļu cukuru. Tējas sēni var dzert arī pēc pirmās fermentācijas.
Otrā fermentācija
Otrā fermentācija ir pirmās fermentācijas turpinājums. Šķidrumu, kas vispirms fermentējies 7-14 dienas, ielej stikla pudelēs, pievieno kādu garšiņu, piemēram augļu sīrupu vai medus sīrupu, aizver pudeli un fermentē līdz 4 dienām! Pēc tam ievieto ledusskapī atdzesēties un bauda. Šī daļa veidos dzirkstošu kombuchu – un tā garšo kā veikalā pirkta, ja ne labāk!
Kas būs nepieciešams?
*skūbijs
*stipra, labi novārīta melnā, zaļā vai dažādu tēju kombinācija (izmantoju Biotēkā pirktās bio tējas)
*cukurs (izmantoju Zeroveikala kristāliski brūno cukuru)
*trauks, kurā fermentēt (vislabāk stikla burka)
*marle vai elpojoša auduma drāniņa, ar ko pārsegt burku un gumija nostiprināšanai
*stikla pudeles otrai fermentēšanai (tās pirku Ikea)
*sīrups, augļu sula otrajai fermentācijai
Soli pa solim
1.Novāra kombuchai paredzēto tēju. Uz 2l ūdens izmantoju piecus tējas maisiņus (3 maisiņus melnās bio tējas un 2 maisiņus Clipper bio zaļās tējas). Atstāj tēju ievilkties uz aptuveni 20-30 minūtēm un pievieno cukuru ~ 3 ēdamkarotes. Un atdzesē! Svarīgi, lai tēja būtu atdzesēta līdz istabas temperatūrai. Pārāk karsta tēja var kaitēt ”skūbijam”.
2. Atdzesēto tēju lej fermentēšanai paredzētajā traukā, piemēram lielā burkā un tur ievieto ”skūbiju’‘ un mazliet iepriekšējās fermentācijas šķidruma. Pārklāj burku ar marli un gumiju. Svarīgi, lai tējas sēne elpotu! Nekādā gadījumā šajā posmā neliek virsū vāciņu.
3.Fermentē tējas sēni 7 līdz 14 dienas, istabas temperatūrā, ēnā. Jo lielāks izaugs skūbijs, jo īsāks laiks būs nepieciešams fermentēšanai.
4.Ir normāli, ja ievietotais skūbijs nepeld burkas virspusē, tas var arī nogrimt un burkas virspusē augs jauns skūbijs. Burkā var veidoties arī duļķaini nosēdumi un burbuļi, kas ir laba zīme par fermentācijas norisi.
5.Kad tējas sēne ir safermentējusies noteikto laika periodu, ar tīrām rokām izņem no burkas skūbiju un novieto atsevišķā traukā.
6.Ielej mazliet gatavās tējas sēnes atsevišķā burciņā, ko izmantot nākamai fermentācijai.
7.Ja nevēlies veikt 2. fermentāciju, lai iegūtu dzirkstošu kombuchu, tad gatavo dzērienu uzglabā ledusskapī un ar skūbiju atkārtot fermentāciju no 1. punkta.
8.Ja vēlies veikt 2. fermentāciju – gatavo tējas sēnes šķidrumu, kas jau fermentējies 7-14 dienas, iepilda pudelēs un pievieno turpat kādu garšīgu sīrupu vai augļu sulu un vēl mazliet cukura, lai fermentācija turpinātos. Es izvēlējos 2. fermentācijā pievienot medus ūdeni! Sajaucu 1 ēdamk. medu ar mazliet ūdens un ielēju 2. fermentācijas pudelēs. Pudeles aizver ciet un turpina fermentēt 2-4 dienas istabas temperatūrā.
9.2. fermentācijas pudeles pēc 2-4 dienām ievieto ledusskapī, atdzesē un bauda dzirkstošo limonādi! Gatavā kombucha ledusskapī var uzglabāties līdz mēnesim.
Būtiskas piezīmes
*tējas sēni vari fermentēt jebkāda izmēra burkās, bet ērtāk to ir darīt 2-3 l tilpumā. Atceries to, ka atkarībā no tilpuma ir jāpielāgo tējas un cukura daudzums. Es uz to gan ļoti neiespringstu un beru uz aci un viss līdz šim ir labi sanācis.
*bez cukura nenotiks fermentācija! Tomēr nebaidies, lielākā daļa pievienotā cukura safermentēsies un to ”apēdīs” labās baktērijas. Var izmantot arī brūno cukuru. Tomēr ar alternatīvajiem cukura veidiem fermentācijas process nenotiek tik ātri.
*ideālais 1. fermentācijas ilgums ir aptuveni 7-14 dienas. Nevajadzētu aizrauties ar pavisam ilgu fermentēšanu, jo tas var veidot diezgan etiķainas garšas kombuchu. Par neizdevušos kombuchu var liecināt arī pelējums un nepatīkama smarža. Tomēr es ne reizi neesmu vēl saskārusies ar šādu situāciju.
*kombuchu vari pagatavot, savā starpā miksējot dažādas tējas, piemēram – zaļo tēju, balto tēju, oolong tēju, melno tēju.
*ja nevēlies fermentēt kombuchu, bet arī nevēlies, lai skūbijs aiziet bojā, tad ievieto to ledusskapī svaigi novārītā tējā. Fermentācija ledusskkapī nenotiks. Kad izņemsi skūbiju un tēju istabas temperatūrā, tad fermentācija atsāksies.
*Izvairies no ilgstošas kombuchas saskares ar metālu. Metāls var ietekmēt kombuchas garšu un skūbija aktivitāti.
*kur dabūt savu skūbiju? es savu skūbiju aizguvu no laimīgas sakritības Zeroveikalā. Ieteiktu apjautāties draugiem un radiem, vai arī kādās veselīga uztura grupās Facebookā – noteikti atradīsies kāds, kurš padalīsies! Tad, kad Tev pašam būs savs skūbijs, tad tas katru fermentācijas reizi veidos slāņus, augs un būs iespējams ar tiem apgādāt visus sev tuvumā esošos interesentus.
Raksta autore Ilva Jasmīne Bekmane, ilva.jasmine
Nesen esmu ieguvusi tējas sēni. Neesmu droša par to, kā tai ir jāgaršo. Pēc pirmās fermentācijas (7dienas), tā sanāca ļoti skāba, sabijos, ka pārvērtusies etiķī un izlēju, bet otrajā reizē, pēc mazāk dienām, garša ir tāda pati. Vai tā tam jābūt?
Sveika, tējas tēnei ir jābūt stiprai un skābai. Iespējams, ka var mēģināt pievienot vairāk cukura, lai garša šķistu patīkamāka?
Kā jāsmažo un jāgaršo gatavai tējas sēnei?
Grūti izskaidrot 🙂 Varbūt ir sanācis garšot ”Dzīvības Dzēriens” tējas sēni, kas nopērkama Rimi? Tā ir jāgaršo tējas sēnei pēc tās dubultās fermentācijas.
Smaržo un garšo kā šampis 🙂
Sveiki. Apskatīju savu tējas sēni. Rīt 6.diena un virspusē ir parādījies pelējums kurā tagad peld mans skūbijs. Cik sapratu viss ir lejams ārā un skūbijs arī pagalam?
Ko es darīju nepareizi? Varbūt ne elpoja pietiekami?
Sveika, Madara! Pelējums var liecināt par kādas baktērijas klātbūtni – varbūt kaut kas tur iekļuva nevēlams? Man pašai ne reizi nav tā gadījies. Bet noteikti iesaku visu liet ārā un sākt ar jaunu skūbiju.
Sveiki! Esmu dzirdējis ka pa virsu peldošais skūbijs pirms tiek izmantots jaunai fermentācijai ir jānomazgā vai pat jāmērcē 1 dienu ūdenī, jo veidojas kkādi raugi – vai ir kādi komentāri par šo?
Sveiks, Oskar!
Daļā avotu bija šis ieteikums, daļā bija teikts, lai tā nedara, jo tas var traucēt fermentācijas procesam. Es pati skūbiju nemazgāju ne reizi un viss bija kārtībā. Varbūt, ja kaut kas neizdodas, tad var mēģināt mazgāt!
Sveiki,
tikko saņēmu skūbiju, bet uzlējumu grasos taisīt rīt, vai ir konkrēta temperatūra vai vide kurā uzglabāt skūbiju,pirms liek to iekšā uzlējumā?
Sveiki. Kāpēc nenotiek otrā fermentācija pēc tam, kad es gatavo tējas dzērienu esmu iepildījusi pudelēs un pievienojusi garšiņu?
Vai cukurs vēl tika pievienots un pudeles turētas siltumā pāris dienas? Vai pirmā fermentācija notika veiksmīgi?
Papildus gatavajām dzērienam, iepildot to pudelēs, pievienoju augļu sīrupus, kas šķiet pietiekoši saldi. Pudeles tika turētas istabas temperatūrā. Pirmā fermentācija šķiet, ka bija ļoti veiksmīga. Pēc nedēļas uzauga smuks skūbijs un tējas dzēriens izveidojās skābens, garša un izskatās bija tāds, kā visos aprakstos internetā.
Vienīgais, ko varu iedomāties, pēc informācijas, ka varbūt būtu bijis nepieciešams papildus cukurs!
Man burkā uz 4 dienu parādījās pelējums, kas būtu jādara? Vai tā tam vajadzētu būt?
Pelējumam nevajadzētu būt. Man pašai tā nav gadījies, iespējams, ka uz sēnes ir nonākuši kādi putekļi vai vielas, kas ir izraisījušas pelēšanu.
Sveiki! Vai otrajai fermentācijai var pievienot arī ievārījumus vai svaigus garšaugus (rozmarīnu, baziliku, piparmētru)???
Sveika, pati neesmu mēģinājusi fermentēt ar garšaugiem vai ievārījumu, bet nevaru iedomāties iemeslu, kādēļ nevarētu sanākt! 🙂 priecāšos, ja padalīsies ar rezultātiem.
Sveiki, Visiem Kombučas mīlētājiem! Kopš esmu attiecības ar tējas sēni, visādi ir gājis, bet ar mazu informācijas apkopošanu, bailes pazūd! Šeit komentāros daudz pamanīju, ka uzradies pelējums…bet visbiežāk gadījumos, tas nemaz nav pelejums( līdzīgs gan ) , bet gan super ražena sēnes darbība un plus vēl, ja nākas ieraudzīt brungano rauga maliņu, tad bailes atnāk uzreiz, bet tas viss ir ļoti labi:) mazie burbulīši un skābenā smarža ir rādītājs, ka būs labais❤iesaku paskatīties veselīgas tējas sēnes foto internetā…un tur ir viss labi parādīts❤ es esmu kaifā ( visa ģimene, arī bērni) no atdzesetas kombučas, kā sidrinš…mmmmm❤
Varbūt kāds ieteikums kā vislabāk būtu nosūtīt skubīti pa pastu starpkontinentāli, vai maz iespējams, lai šis nenomirst..?
Sveiki!Vai tējas pagatavošanai varētu izmantot piparmētru tēju?Šoziem tik daudz palicis krājumos,ka žēl ārā mest.
Sveika, google saka, ka nevarot, jo piparmētru un zāļu tējas nespējot nodrošināt atbilstošu vidi, lai notiktu fermentācijas process. Varbūt var pamēģināt apvienot zaļo+piparmētru tēju!
Es gatavoju tikai no zāļu tējām,ko pati savācu.
Vislabāk man garšo no vigriezēm,
Sveiki, meģināju taisīt savu skūbiju no 0, bet nu jau ir 3ned un tikai parādijusies plāna caurspīdīga kārtiņa, kādēļ mans skūbijs neaug? Turēju tumsā, neaiztiku.
Lai process norisinātos, bez skābekļa (nedrīkst turēt slēgtā traukā) ir nepieciešama arī gaisma. Gaisma, bet ne tieši saules stari. Augšanu veicinās arī siltums, +/_ 20*C. Lai izdodas!
Sveiki! Vai ir mēģināts taisīt ar piparmētras tēju? Man tāda sajūta, ka tas apstādina sēnes darbību un fermentācijas procesus, bet varbūt es kļūdos? Ir pieredze at šo?
Paldies par rakstu, Ilva! Nupat, dažas dienas atpakaļ, tiku arī pie savas sēnes un nu šis raksts lieti noder. Lai prieks un izdošanās it visā!
Sveiki. Sakiet, ko darīt ar kombuču, kas pārgatavojusies, t.i.garšo pēc etiķa?
Esmu dzirdējusi, ka var skalot matus 🙂 Zinu, ka ar ābolu etiķi var skalot matus, jo tas neitralizē pH līmeni un padara tos spīdīgākus