Pavasaris ir laiks, kad uz mūsu galda parādīties aizvien vairāk salātu, svaigu dārzeņu un zaļumu. Un bieži vien labāko salātu atslēga ir mērce! Ideālā mērce spēj pārvērst parastas salātlapas 100 dažādos veidos.
Es esmu apkopojusi savas garšīgākās un noderīgākās TOP 4 mērces vienkopus! Tev noteikti tās ir jāpatur prātā. Visas ir vegāniskas. Pagatavošana visām ir vienāda – visas sastāvdaļas sajauc/sablendē kopā un pievieno salātiem!
Variācijas pamatsalātiem var būt no 1 sastāvdaļas līdz pat 15. Piemēram, tikai salātlapas, gurķītis vai rīvēti burkāni.
1. Elementārākā – balzāmetiķa mērce
¼ tases Biona krēmīgā balzāmetiķa
¾ tases Rapunzel extra virgin olīveļļas
Šķipsna Himalaju sāls
Šķipsna Sonnentor svaigi maltu piparu
Pēc izvēles var papildināt – ar svaigiem vai kaltētiem garšaugiem, tējkaroti medus vai brūnā cukura, sinepēm un svaigi spiestu daiviņu ķiploka.
2.Vegāniskā cēzara mērce
¼ tases (60 g) humusa – paštaisīta vai veikalā pirkta
1 tējk. aso sinepju
½ tējk. rīvētas citrona miziņas
2-3 ēdamk. svaigi spiestas citronu sulas
2 tējk. kapera piparu un pāris tējk. sula no tiem
4 daiviņas svaigi spiesta ķiploka
Šķipsna sāls un piparu
1-2 ēdamk. Rapunzel extra virgin olīveļļas,
1-2 ēdamk. Rapunzel kļavu sīrupa A grade
3.Krēmīga ‘vegānā’ siera mērce
1 tase Rapunzel indijas riekstu
1 ēdamk. Rapunzel tahini
1 ēdamk. Rapunzel rauga pārslu
1/4 tases ūdens
Sula no 1 laima
Šķipsna sāls un piparu
P.S. kārtīgi viss jāsablendē, ja vēlas krēmīgāku – indijas riekstus var iepriekš pamērcēt 2-4 stundas
4.Citrusaugļu-tahini mērce
3 ēdamk. svaigi spiestas apelsīnu sulas
1 ēdamk. svaigi spiestas citrona sulas
2 ēdamk. Rapunzel tahini
1 ēdamk. Bionas kokosriekstu etiķa vai RAW ābolu sidra etiķa
2 ēdamk. Allos agaves sīrupa vai Rapunzel kļavu sīrupa grade C
1-2 tējk. Dižonas sinepju
½- 1 tējk. svaigi sasmalcināta ingvera
1 daiviņa saspiesta svaiga ķiploka
Šķipsna Himalaju rozā sāls un svaigi maltu Sonnentor piparu
1 ēdamk. Rapunzel kaņepju, olīveļļas vai Eļļas Koks valriekstu eļļas
*Rakstā pieminētās sastāvdaļas var iegādāties veikalu tīklā “Biotēka” un internetveikalā – bio.lv
Recepšu avoti un bildes
http://www.thekitchn.com/
http://minimalistbaker.com/
http://plantpoweredkitchen.com/
http://www.ohsheglows.com
Ļoti foršs raksts. Pastāsti vairāk par rauga pārslām- kas tas tāds, vai tas tā kā ir raugs, ko liek maizē un ko šīs pārslas dod mērcei? 🙂
Paldies, Lauriņ! Šķita, ka varētu noderēt salātu sezonai atklājoties :))
Rauga pārslas ir kā ēdiena piedeva-garšviela! Tās iegūst no neaktīvā rauga. Tām piemīt tāda ”parmezānīga” garša un tās ir bagātinātas ar vitamīniem, piemēram B12, kas mēdz trūkt vegāniskā uztura pārstāvjiem.
Tās visbiežāk tiešām lietoju kā garšvielu, pie salātiem, dažādiem graudaugiem, mērcēm. Pārkaisu pāri, vai arī iemaisu!
Paldies par interesantajām mērcīšu receptēm, šādas pagatavotas cik ilgi var uzglabāt?
vislabāk pagatavot tieši pirms ēšanas! Vairāk par 2 dienām neuzglabātu ledusskapī