Zinātnieki patiešām atzīst: Šokolāde ir veselīga! 2010. gadā nāca klajā pētījums, kurā atklāja, ka cilvēki, kuri katru dienu apēda 45 gramus (aptuveni ½ no šokolādes tāfelītes) augstas kvalitātes šokolādes, uzlaboja holesterīna līmeni! Pētījumā tika ēsta 85% tumšā šokolāde, kas uzlaboja labā holesterīna (HDL) līmeni, tajā pašā laikā neveicinot insulīna līmeņa svārstības, ķermeņa iekaisumu un svara pieaugumu. (Paaugstinot labā holesterīna līmeni, tiek samazināts sirds slimību risks).
Kas vēl labs šokolādē? Ko nozīmē kakao ar samazinātu tauku saturu? Raw šokolāde? Kas labāks – sarkanvīns vai šokolāde? Un vēl uz dažādiem jautājumiem meklēju atbildes turpmāk rakstā!
Kas vēl labs šokolādē?
Šokolādē esošais kakao satur dažnedažādas bio-aktīvas vielas, kas ir ārkārtīgi vērtīgas ķemenim!
Katehīni pasargā sirdi. Katehīni pieder flavonoīdiem – bioloģisko pigmentu grupai. Tiem piemīt spēcīgas antioksidantu īpašības (jaudīgākas nekā Vitamīnam C un E). Tādēļ katehīni veiksmīgi noķer brīvos radikāļus un aizsargā asinsvadus un noregulē asinsspiedienu, kā arī stimulē imunsistēmu. Šie paši katehīni ir sastopami arī zaļajā tējā un sarkanvīnā.
Feniletilamīns rada svētlaimi un uzlabo garastāvokli.
Vitamīns E ir antioksidants, kopā ar katehīniem aizsargā ķermeņa šūnas no brīvajiem radikāļiem.
Edorfīni rada mūs laimīgus. Šie hormoni izdalās, ēdot šokolādi! Endorfīni stimulē dabīgos opiātus ķemenī, kā rezultātā jūtam visaptverošu mieru un pozitīvu noskaņojumu.
Tanīni aizsargā pret zobu bojāšanos.
Cukurs šokolādē
Jo augstāks kakao sastāvs šokolādē, jo mazāk cukura tiek izmantots! Augstākās kvalitātes šokolādes ražotāji izmanto šādus saldinātājus – kokosriekstu ziedu nektāru, kokosriekstu cukuru un nerafinētu niedru cukuru, kuri atzīstami par veselīgākiem, jo tie mazāk ietekmē cukura līmeni un ir saglabājuši sevī vērtīgās minerālvielas.
92% šokolāde satur tikai 8% cukura.
Bet 99% tikai 1% cukura.
100% šokolāde – 0% cukura.
Pētījumi par antioksidantu akvititāti
Bioloģiskās šokolādes ražotājs Vivani, Vācijā veiktā pētījumā ir atklājis, ka 1 gabaliņš Vivani tumšās šokolādes ar dzērvenēm, satur tikpat daudz antioksidantu, kā 1 glāze sarkanvīna!
Raw kakao un šokolāde
Raw šokolāde nozīmē to, ka kakao pupiņas, pēc to dabīgās izkaltēšanas netiek grauzdētas un karsētas augstāk par 42 grādu temperatūru. Kakao pupiņu masai tiek pievienots aukstā spieduma kakao sviests un kāds saldinātājs. Raw šokolāde pēc garšas ir rūgtāka un specifiskāka, jo netiek izmantotas rūgtumu neitralizējošās metodes. Kā arī jāatzīst, ka augstas kvalitātes šokolāde, kas nav raw, neatkarīgi no karsēšanas procesa, satur augstāk rakstā minētās bioloģiski aktīvās vielas!
Kakao ar zemu tauku saturu
Bieži vien pamanu cilvēku neizpratni, izlasot uz kakao iepakojuma “pazemināts tauku saturs”. Patiesībā tādi ir visi(!) kakao pulveri – jo, lai iegūtu kakao pulveri, no kakao pastas tiek atdalīts kakao sviests! Ja netiek atdalīts kakao sviests – kakao pulveris nekļūst irdens!
Lecitīni šokolādē
Šokolāde nereti satur lecitīnu – piemēram sojas, kas kalpo, lai veidotu šokolādes masu. Par šo būtu jāuztraucas, ja šokolāde ir zemas kvalitātes, jo tai pievienotā lecitīna avots var būt ģenētiski modificēts!
Pārsvarā bioloģiskās šokolādes ražotāji nepievieno lecitīnus, jo ir atklājuši īpašas tehnoloģijas, kas kakao samaļ tik smalki, ka tas veido viendabīgu masu bez palīglīdzekļiem!
Mana iecienītākā šokolāde
Mans TOP 1 šokolādes zīmols ir Vivani! Tam seko Alce Nero Godīgās Tirdzniecības šokolāde, vegāniskās šokolādes zīmols iChoc un Lidnl. Šie šokolādes ražotāji piedāvā līdz pat 100% kakao satura šokolādei!
Avoti:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-5491.2010.03108.x/abstract
http://www.webmd.com/cholesterol-management/guide/understanding-numbers#1
http://www.vivani-chocolate.de/Gesundheit_e.html
Rakstā pieminētos produktus var iegādāties veikalu tīklā “Biotēka” un internetveikalā Bio.lv
Nesenie komentāri