Tempeh ir fermentētas sojas pupiņas. Ļoti sātīga un satur daudz olbaltumvielu. Tempeh fermentācijas procesā veido arī B12 vitamīnu, par kura deficītu mēdz satraukties vegānā uztura piekritēji. Pēdējā laikā uztura zinātnieki īpaši uzsver fermentēto produktu nozīmi mūsu organismā. Tie satur labās baktērijas, kuras uzlabo zarnu trakta veselību. Vesels zarnu trakts – vesels cilvēks.
Tempeh vislabāk iederas dažādos dārzeņu sautējumos un sacepumos. Pamēģini mūsu vegānā un sātīgā sautējuma recepti.
Nepieciešams
-100ml apelsīna sulas
-1 ēdamk. sarīvētas apelsīna miziņas (vai 1 pilīte Florame saldā apelsīna eļļas)
-1 tējk. Arche Tamari mērces
-2 tējk. smalki sakapātas ķiploka daiviņas
-2 tējk. smalki sakapāta svaiga ingvera
-1 ēdamk. medus
-4 tējk. Rapunzel kokosriekstu eļļas
150g Yakso Tempeh, sagriezta kubiņos
2 burkāni, sagriezti smalkās šķēlītēs
100 g brokoļa (sadalīts mazās rozetītēs)
50g zaļie zirnīši (var izmantot svaigus, saldētus vai konservētus)
1 bundža Bionas konservēto ķiršu tomātiņu
50g šampinjonu, sagriezti šķēlītēs
1 kubiņš Rapunzel buljona
Pagatavošana
1.Atsevišķā traukā sajauc apelsīna sulu, apelsīna miziņu, Tamari mērci, ķiploku, ingveru un medu. Bļodiņu noliek malā, lai visas garšas sadraudzējas. Apmēram 5-10 min.
2.Katliņā vai dziļā pannā sakarsē kokosriekstu eļļu. Liek cepties tempeh un pārlej to ar pirms mirkļa uztaisīto apelsīna sulas maisījumu. Turpini cept līdz šķidrums iztvaiko.
3.Pievieno burkānus, brokoļus, zirnīšus, konservētos tomātus ar visu šķidrumu un šampinjonus.
4.Aptuveni 200ml siltā ūdenī izšķīdina buljona kubiņu un lej pannā klāt dārzeņiem.
5.Kad sautējums sāk vārīties, samazini uguni, uzliec vāciņu un sautē aptuveni 30 minūtes, līdz dārzeņi ir kļuvuši mīksti.
6.Ja sautējumu vēlas ugunīgāku un sildošāku, droši pievieno arī čili vai piparus.
7.Pasniedz ar svaigiem zaļumiem, kas vēl šoruden kaut kur aizķērušies!
Cik personām paredzēts?