Spāņu tradicionālais ēdiens – patatas bravas

Spāņiem un latviešiem ir vismaz viena ļoti kopīga lieta – mīlestība pret kartupeļiem! Neviens autentisks spāņu krodziņš vai arī pat restorāns neiztiek bez tradicionālās ”tapas” jeb uzkodas – ”patatas bravas”, kas tulkojumā no spāņu valodas nozīmē drosmīgie kartupeļi. Varu filozofēt, kādēļ drosmīgie, varbūt tādēļ, ka pagatavošanā izgājuši cauri drosmīgam procesam un pasniegti ar spāniskām un super-gardām mērcēm – tomātu mērci un alioli jeb ķiploku majonēzi, kuras recepte blogā ir šeit.

Katrā Spānijas reģionā šo kartupeļu recepte mazliet pamainās – it īpaši mērces. Lai dzīvei piešķirtu vairāk krāsu, es pagatavoju abas no šīm mērcēm vegāniskajā versijā un pašus kartupeļus mazliet veselīgākā versijā (neizpeldinot to eļļas vannā, bet gan iegūstot tos kraukšķīgus tāpat). Tātad, jūsu uzmanībai slavenā spāņu recepte manas mājas versijā.

   


Kas nepieciešams?

Kartupeļiem

 

Tomātu mērcei

 

Alioli vegāniskajai majonēzei recepte šeit

Kas jādara?

  1. Sagriež kartupeļus palielās daivās un aplej ar karstu ūdeni. Atstāj tos atpūsties ūdenī aptuveni 15 minūtes.
  2. Uzkarsē krāsni uz 230C. Un pa to laiku pagatavo mērces.
  3. Tomātu mērcei – uzkarsētā olīveļļā apcep ķiploku un sīpolu (aptuveni 5 minūtes), pievieno garšvielas, tomātu biezeni un ūdeni. Uz lēnas uguns pasautē 10 minūtes. Ja mērces konsistence šķiet pa biezu – to beigās var sablendēt.
  4. Alioli vegāniskajai majonēzei recepte šeit.
  5. Kad kartupeļi izmērcējušies karstajā ūdenī, nolej ūdeni un kārto kartupeļus uz cepamās plātnes. Aplaista tos ar olīveļu, uzkaisa sāli un kūpināto papriku. Cep krāsnī 25-30 minūtes, 1 reizi apmaisot.
  6. Gatavs! Pasniedz ar abām mērcēm un ēd ar uzkodu kociņiem 🙂



Ilva Bekmane

Bloga autore

Jau vairāk kā 3 gadus esmu daļa no Biotēkas. Un esmu viena no pirmajām, pie kuras nonāk jaunākie bio produkti un tendences. ''Zaļš'' un bioloģisks dzīvesveids ir mana ikdiena. Tādēļ arī esmu izveidojusi šo blogu, lai dalītos savā kaislībā un zināšanās par ilgtspējīgu dzīvesveidu un palīdzētu arī jums izdarīt pareizās izvēles!

Cieņā pret sevi un pasauli sev apkārt,
Ilva Bekmane

1 Komentārs

  1. Alioli - vegāniskā ķiploku majonēze - BioBlogs.lv

Pārdomām

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti *