Neesmu satikusi vēl nevienu spāni, kuram negaršotu tortilla de patata! Šī omlete parasti tiek sagatavota veselā gabalā, atdzesēta un pēc tam griezta gabalos kā kūka. Parasti to pasniedz uz grauzdētas maizes un pārlej ar olīveļļu. Turklāt šis ēdiens ir piemērots jebkurai ēdienreizei vai uzkodai! Ironiski, ka spāņi uzjautrinās par latviešu apsēstību ar kartupeļiem, bet paši kā traki ēd patatas bravas (ceptus kartupeļus ar etiķi un majonēzes/kečupa mērci) un tortilla de patata.
Pašai neticas, ka nu jau dzīvoju starp spāņu tradīcijām gandrīz 9 mēnešus, bet vēl neesmu ar jums dalījusies ar kādu no tradicionālajām receptēm! Jāsaka gan, ka spāņi ir visnotaļ ne-veģetāru maltīšu cienītāji, tādēļ ir grūtāk pielāgot viņu tradicionālo virtuvi BioBlogam. Tradicionāli tortilla de patata tiek gatavota ar olām, bet, lai pielāgotu recepti blogam, piedāvāju alternatīvo vegānisko versiju!
Kas nepieciešams?
Rapunzel extra virgin olīveļļas
3 vidēja lieluma kartupeļi
½ sīpola, sakapāta
(+200ml ūdens veselīgajai versijai)
16 ēdamk. Bauck Hof turku zirņu miltu + 16 ēdamk. ūdens
Himalaju jūras sāls un Sonnentor malti melnie pipari, pēc garšas
Kas jādara?
1.Nomizo un noskalo kartupeļus. Sagriež aptuveni 0,8-1 cm biezās ripiņās un nosusina ar salveti.
Veselīgā versija – Pannā uzkarsē 2 ēdamk. olīveļļas, pievieno pannā kartupeļu ripiņas, sakapātu sīpolu, sāli un 1 tasi ūdens. Sautē kartupeļus aptuveni 20 minūtes, līdz tie mīksti, ik pa laikam apmaisot. Tradicionālā versija – Uzkarsē pannā labi daudz olīveļļas un liek kartupeļu ripiņas, sakapātu sīpolu un sāli. Pielej klāt vēl olīveļļu, lai kartupeļi būtu gandrīz vai pārklāti ar to. Cep tos kraukšķīgus un brūnus, aptuveni 20 minūtes!
Bļodā liec turku zirņu miltus un ūdeni, pievieno sāli un piparus, kārtīgi samaisi! Turpat pievieno ceptos kartupeļus un sajauc visu. Ļauj maisījumam pastāvēt aptuveni 10-15 minūtes.
Pannā uzkarsē 2 ēdamk. olīveļļas un lej pannā kartupeļu masu. Cep aptuveni 6-8 minūtes. Lai apgrieztu uz otru pusi, es vispirms omleti uzlieku uz šķīvja un tad apgriežot otrādi lieku uz pannas un cepu vēl 3-5 minūtes!
Tavas pārdomas par rakstu