Makaroniem nav jābūt biedam mūsu uzturā. Vēlos jums pastāstīt par cieto kviešu bio makaroniem. Cietie kvieši satur vairāk olbaltumvielu un uzturvielu nekā parastie kvieši. Tie pagatavoti tikai no divām sastāvdaļām – cieto kviešu mannas un ūdens. Manis izmantotie Alce Nero makaroni jeb pasta ir gatavota no “Senatore Capelli” cietajiem kviešiem, kas audzēti Itālijā, un ar Dolomītu Alpu avota ūdeni. Iegūto cieto kviešu mannu sijā un sajauc ar avota ūdeni, kas Dolomītu Alpos tek 2000 metru augstumā. Šāda īpašā kombinācija piešķir šiem makaroniem intensīvu aromātu, unikālu garšu un stingrību. Tos noteikti varētu dēvēt par īstu un tradicionālu pastu.
Lai arī pamatā savu uzturu veidoju bez kviešu produktiem, dažkārt man ļoti kārojas uzēst kvalitatīvu kviešu pastu, kas garšīgi pagatavota. Cietie kvieši organismā tiek sašķelti lēnāk, jo tiem ir zemāks GI (glikēmiskais indekss). Tas nozīmē, ka iestājas ilgāka un pamatīgāka sāta sajūta. Cietie kvieši satur arī rezistento cieti. Šī ciete darbojas organismā kā šķiedrviela, palīdzot samazināt apetīti un labvēlīgi iedarboties uz gremošanas sistēmu.
Pastu pagatavoju kopā ar vegānisko mandeļu krēmu, garšvielām un apbrūninātu ķiploku un sīpolu. Vienkārši un ļoti gardi. Un, ja arī parastos makaronus nekārojas, tos var aizstāt ar pākšaugu makaroniem!
Kas nepieciešams?
-
150-200 g Alce Nero bio cieto kviešu pastas (vai arī jebkura cita makaronu alternatīva, piemēram turku zirņu pasta)
-
šķipsna Rapunzel dzidrā buljona (tas ir sausais buljons, kas nav safasēts kubiņos)
-
Olīveļļa vai cita eļļa cepšanai
-
1 sīpols, izmantoju sarkano
-
4 ķiploku daiviņas
-
šķipsna sāls un šķipsna malta muskatrieksta
-
1-2 ēdamk. bezglutēna miltu
-
~150ml ūdens
-
3 ēdamk. rauga pārslu
Kas jādara?
-
Novāra makaronus pēc norādēm uz iepakojuma. Manis izmantotie makaroni jāvāra 8-10 minūtes – al dente. Vārīšanās procesā sāls vietā pievienoju bio dzidrā buljona pulveri. Graudaugi ļoti labi uzsūc garšu no garšvielām, kas tiek pievienotas to gatavošanas laikā.
-
Tikmēr pannā uzkarsē eļļu un apcep smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku līdz zeltainumam. Turpat pannā pievieno sāli, maltu muskatriekstu, miltus, mandeļu krēmu, ūdeni un rauga pārslas. Visu sasautē līdz mērce kļūst tumīga. Pēc nepieciešamības var iemaisīt vēl miltus. Kad mērce gatava, to pēc vēlēšanās var sablendēt.
-
Turpat pannā pievieno gatavos makaronus un samaisa ar mērci. Papildina ar zaļumiem pēc vēlēšanās. Papildus sierīgumam var pievienot vēl rauga pārslas vai kādu vegānisko kūstošo sieru.
Tavas pārdomas par rakstu