Nekad neaizmirsīšu kādas draudzenes ieteikumu – lai liktu vīrietim mīlēt tevis gatavoto ēdienu – nežēlo garšvielas. Garšvielas ir kaut kas vairāk par sāli un pipariem. Īpašās garšu kombinācijas padara ēdienu bagātu, noslēpumainu un unikālu. Tajā pašā laikā arī pats ēdiena gatavotājs no ēdiena baudītāja skatupunkta kļūst noslēpumains un unikāls.
Jau gadu tūkstošus medicīnā
Ķīnas medicīna un Ajūrvēda garšvielas izmanto kā dziednieciskus līdzekļus neskaitāmus gadu tūkstošus. Ārkārtīgi daudz garšvielas veicina gremošanu, kas tiek uzskatīts par pašu veselības pamatu. Veselīga gremošanas sistēma – vesels, enerģisks un laimīgs cilvēks.
Interesanti, ka garšvielām piemīt arī spirituāla nozīme, piemēram, baziliks tiek uzskatīts par dvēseli un mājvietu attīrošu augu, iznīcinot sliktās enerģijas. Oregano folklorā tiek asociēts ar apzināto sapņu veicināšanu un atkarību uzveikšanu. Bet, piemēram, krustnagliņas ir ieteicams katrai sievietei nēsāt līdzi somā un pakošļāt, lai uzlabotu omu un vispārīgo pašsajūtu. Turklāt fenheļa sēklas, košļātas tīrā veidā, momentāli var novērst vēdera uzpūšanos.
Vairāk rūgtā
Pēdējā laikā speciālisti ļoti daudz uzsver to, ka uzturā vairāk jāiekļauj rūgtā garša! Rūgtā garša stimulē un balansē ķermeni, mazinot pārmērīgo kāri pēc saldās garšas. Uztura speciālisti min, ka rūgtā garša veicina gremošanas fermentu izstrādi un stimulē garšas kārpiņas uz mēles.
Tas nebūt nenozīmē, ka tev turpmāk jāatsakās no citām garšām. Pietiks ar to, ka ēdienam pievienosi šķipsniņu rūgtenu garšvielu, piena šokolādes vietā izvēlēsies rūgto šokolādi, bet apelsīnu vietā – greipfrūtus!
Garšvielu lietošana
Ir divi veidi kā pievienot garšvielas ēdienam – vispirms apcepot taukvielās, piemēram Ghī sviestā, lai tās aktivizētu un izdalītu aromātu. Ja izvēlies tās apcept, tad vispirms apcep rupjās garšvielas un pēc tam smalkās. Otrs veids – garšvielas pievieno gatavošanas beigās, lai piešķirtu svaiguma noti.
Garšvielas ieteicams glabāt tumšā un vēsā vietā, attālāk no plīts un karstās gaisa plūsmas. Centies vispirms garšvielas iebērt saujā vai karotē un tad pievieno karstam ēdienam, lai ēdiena tvaiki neiekļūtu garšvielu trauciņā.
Bioloģiskas garšvielas
Kad salīdzināju bioloģisko garšvielu garšas īpašības ar parastajām – skaidrs viens – turpmāk tikai bioloģiskās! Tās ir daudz, daudz intensīvākas, izteiksmīgākas un pat krāsainākas. Bioloģiskie garšvielu zīmoli, kuriem uzticos – Sonnentor, Cosmoveda un Rapunzel. Garšvielu autentiskumu apliecina īpašie sertifikāti un uzņēmumu filozofija – augi tiek rūpīgi novākti ar rokām, maigi un dabīgi izkaltēti un safasēti gaisu necaurlaidīgos iepakojumos. Un pats galvenais – garšvielas nesatur apjomu palielinošus piemaisījumus.
Sākumkomplekts
Tikai tagad sāc savu garšvielu ceļojumu un nezini, ar kurām garšvielām, lai sāk? Manā virtuvē vienmēr būs atrodami vismaz pipari, kurkuma, īstais Ceilonas kanēlis, ingvers un baziliks! Šīs uzskatītas par vienām no veselīgākajām garšvielām, ar kurām bagātināt praktiski jebkuru sautējumu, silto dzērienu, zupu, desertu vai salātus!
Lai izvēlētos savu garšvielu komplektu, vairāk par to īpašībām un pielietojumu skati lielajā tabulā!
Nesenie komentāri