Ar nolūku aplūkošu tikai alternatīvos bezglutēna miltus! Kādēļ? Jo manā virtuvē vairs nav atrodami kviešu milti. Bezglutēna miltu versijas ir uzturvērtīgas un ar tām var pagatavot tieši tos pašus ēdienus, kurus no kviešu miltiem! Turpmāk rakstā lasi par dažādām metodēm un veidiem kā šos miltus izmantot visveiksmīgāk un uzlabo savas iemaņas kulinārijā!
Uzturvērtība
Bezglutēna milti viennozīmīgi atzīstami par ļoti uzturvērtīgiem. Tie satur daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu! Lai pagatavotu pēc iespējas veselīgāko kulinārijas veikumu no šiem miltiem, ieteicams tos miksēt savā starpā. Piemēram, cepot maizi, izvēlies – griķu, rīsu, linsēklu un kaņepju miltus!
Konsistence
Kviešu milti satur glutēnu – proteīnu, kas darbojas arī kā grauda saistviela. Ņemot vērā, ka bezglutēna miltos nav glutēna, izvēloties tos, jāpievērš lielāka uzmanība vēlamajai konsistencei. Tādi milti kā – kokosriekstu vai kaņepju milti būs irdenāki. Lai tos saturētu kopā, tie ir jājauc ar lipīgākiem miltiem un jāizvēlās vairāk olas vai olu alternatīvas – sojas milti, linsēklu milti, čia sēklas, VegEgg maisījums, banāns.
Konsistencē vislīdzīgākie kviešu miltiem ir bezglutēna miltu maisījumi, piemēram, Biotēka nopērkamais Bauck Hof universālais bezglutēna maisījums un Hammer Muhle bezglutēna miltu maisījumi. To galvenā sastāvdaļa ir rīsu un kukurūzas milti, atsevišķos gadījumos papildināti arī ar lupīnu. Tie pat var šķist lipīgāki par kviešu miltiem, tādēļ nav nepieciešamas daudz saistvielas!
Garša
Garšā visneitrālākie milti ir rīsu milti! Bet daudzi ar nolūku receptēs izvēlas izteiksmīgākos griķu, kokosriekstu vai turku zirņu miltus, kas piešķirs ēdienam tiem raksturīgo garšas niansi.
Ne tikai, lai pagatavotu mīklu
Milti ir piemēroti ne tikai, lai gatavotu mīklu! Rīsu, sojas un kukurūzas milti būs lieliski, lai iebiezinātu mērces un biezzupas. No turku zirņu miltiem austrumnieciskā garā var gatavot arī saldumus vai starp vegāniem iecienīto omleti! Kukurūzas miltos pirms cepšanas var panēt dažādus dārzeņus vai sojas gabaliņus, lai iegūtu kraukšķīgu garoziņu. Un izmantojot uzturvērtīgos linsēklu un kaņepju miltus var bagātināt smūtijus, iemaisīt putrā vai jogurtā!
Vairāk skati ceļvedī! (Kuru vari arī ikdienas špikerim saglabāt, nospiežot “Save As”)
Tavas pārdomas par rakstu