Kā fermentēt dārzeņus?

Šobrīd nodarbojos ar projektu – atgriezt labās baktērijas savā gremošanas traktā un aizsūtīt prom sliktās. Iztēlojos, ka tas ir gluži kā izīrēt savu māju īrniekiem, kuri to nekopj, noposta un vispār arī nemaksā par īri (sliktās baktērijas). Bet mūsu pašu rokās ir izvēlēties īrniekus, kuri māju kops, remontēs, būvēs stipras sienas un maksās ar uzviju (labās baktērijas). Mazliet komisks salīdzinājums, bet tieši tas noraksturo, kādēļ mums būtu jālieto uzturā raudzēti, fermentēti un skābēti produkti – lai savā ķermenī savairotu labos ”īrniekus jeb iedzīvotājus”, kas to saremontēs, uzkops un aizsargās no nelāgajiem iebrucējiem. Šie ”labie iedzīvotāji” arī palīdzēs sakārtot gremošanu, stiprinās veselību un iespējams, ka palīdzēs atvadīties no mokošām alerģijām.


Veikalos vai tirgū noteikti esat pamanījuši, ka tiek tirgoti skābēti, konservēti dārzeņi un to sula. Tomēr es uz šiem produktiem skatos diezgan neuzticīgi, jo to sastāvā visticamāk ir arī cukurs, galda sāls un kādi konservanti, kuri tikai ”salaidīs dēlī” visus labos fermentus.
Tādēļ izvēlos tos gatavot mājās, jo tas ir lēti, kvalitatīvi, vienkārši un veselīgi. Jāatzīst, ka līdz mirklim, kad beidzot pamēģināju dārzeņu fermentēšanu pati, pagāja ilgs laiks, jo man prātā bija nezināma cēloņa aizspriedumi, ka tas ir grūti un laikietilpīgi. Muļķības! Viss ir pavisam vienkārši un turklāt – garšīgi. Recepte zemāk.


Kas nepieciešams?

  • Burka (lielums pēc izvēles, es izmantoju 1,5l un 1l burkas)
  • Iecienītākie bioloģiskie dārzeņi
    • 1,5 l burkā liku 1 sīpolu, 2 ķiploka daiviņas, 2 vidējus burkānus un 2-3 saujas sarīvēta sarkanā kāposta
    • 1l burkā liku 2 ķiploka daiviņas un kādas 6-7 saujas sarkanā kāposta
  • Labas kvalitātes sāls, piemēram Rapunzel Atlantik jūras sāls vai Comptoirs Himalaju rozā sāls
  • Filtrēts, tīrs ūdens

Kas jādara?

  1.  Sagrieztos dārzeņus kārto burkās. Es izvēlējos augšup uzskaitītos dārzeņus, bet var izmantot jebkādus (piemēram – brokoļus, puķkāpostus, puravus, seleriju u.c.)
  2. Ar mazākas burciņas (kas ērti ieiet lielajā burkā) vai koka karotes palīdzību kārtīgi pieblietē dārzeņus.
  3. Pāri pārber labas kvalitātes sāli. Uz 1l burku liku 1 tējkaroti, savukārt uz 1,5l burku liku 1,5 tējkarotes.
  4. Pārlej tīru un filtrētu ūdeni, lai visi dārzeņi būtu nosegti (tas ir svarīgi, jo šādi veidojas anaeirobā vide, kurā dārzeņi fermentēsies nevis pelēs)
  5. Nosedz burkas augšpusi. Es izmantoju mazāka izmēra burciņu. (Skati bildē).
  6. Liek dārzeņus fermentēties siltā virtuves stūrī uz vismaz 4 dienām. Bet var fermentēt arī 2 nedēļas.
  7. Ja vēlas apstādināt fermentēšanu – liek tos ledusskapī.



Ilva Bekmane

Bloga autore

Jau vairāk kā 3 gadus esmu daļa no Biotēkas. Un esmu viena no pirmajām, pie kuras nonāk jaunākie bio produkti un tendences. ''Zaļš'' un bioloģisks dzīvesveids ir mana ikdiena. Tādēļ arī esmu izveidojusi šo blogu, lai dalītos savā kaislībā un zināšanās par ilgtspējīgu dzīvesveidu un palīdzētu arī jums izdarīt pareizās izvēles!

Cieņā pret sevi un pasauli sev apkārt,
Ilva Bekmane

Pārdomām

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti *