Vegāniskie dārza svētki

Glazēti grilēti dārzeņi, tofu, burgeri, kraukšķīgi panēti ziedkāposti, BBQ vegānā mērce. Esmu apkopoju pāris superlabas receptes, kuras tik ļoti piestāv vasarai, grila smaržai un brīvdienu sarunām. Dažas receptes var sagatavot jau mājās, dažām būs nepieciešams dārza grils. Un vēl nestāstiet, ka vegāniem nav ko darīt grila ballītēs. Un kā vēl ir!

Vegānā BBQ mērce

Smokey BBQ Sauce-7

100 g Alce Nero tomātu biezeņa

2 ēdamk. Arche Tamari mērces

1 tējk. Rapunzel Melases sīrupa

1 tējk. Rapunzel kļavu sīrupa, grade C

1 tējk. RAW Health ābolu sidra etiķa

2 ēdamk. Dižonas sinepju

1 tējk. ķiploku pulvera

Šķipsna Himalaju smalkā sāls un Sonnentor piparu

Sajauc visas sastāvdaļas bļodā un ļauj garšām ievilkties aptuveni 30 minūtes. Pievieno mērci grila ēdieniem! Ideāli garšos pie grilēta tofu, kraukšķīgiem kartupeļiem.

Grilēti avokado, pildīti ar kvinojas meksikāņu salātiem

3 avokado

Glāze ķirštomātiņu

Glāze novārītas Bohlsener Muehle kvinojas

1 sīpols, smalki sagriezts

1 daiviņa ķiploka, sasmalcināta

Sauja sakapātu pētersīļu

2 ēdamk. labas kvalitātes olīveļļas (es izmantoju Rapunzel Crete extra virgin olīveļļu)

Sula no 2 laimiem

Šķipsniņa Himalaju sāls un Sonnentor piparu

Pēc izvēles, 1 glāze novārītu Rapunzel melno pupiņu

Uzkarsē grilu. Bļodā sajauc kvinoju, sīpolus, ķiploku, pētersīļus, olīveļļu, laima sulu un garšvielas. Pēc izvēles pievieno arī pupiņas. Uz grila liek ķirštomātiņus un uz pusēm pārgrieztus avokado. Atkarībā no grila karstuma, mazliet applaucē tos 3-5 minūtes. Pilda avokado ar tikko pagatavotajiem salātiem un pievieno grilētos tomātus. Ideāli piestāvēs BBQ vai balzamiko mērce!

Tofu-dārzeņu iesmiņš ar zemesriekstu mērci

Mērcei

3 ēdamk. Rapunzel zemesriekstu sviesta

1/3 glāze karsta ūdens

2 ēdamk. Arche Tamari mērces

1 ēdamk. RAW Health ābolu sidra etiķa

2 ēdamk. Rapunzel sezama eļļas

1/2 tējk. Sonnentor čili pulvera (ja nevēlies pikantu, tad čili vietā izvēlies saldo papriku vai saldo kariju)

2 daiviņas ķiploka, smalki sakapāta

Iesmiņam

Aptuveni 10 bambusa kociņu

200 g kubiņos sagriezta tofu

Kubiņos sagriezta 1 sarkanā paprika, 1 mazs cukini un 1 sīpols

100 g šampinjonu, veselu vai sagrieztu uz pusēm

Sajauc bļodiņā visas sastāvdaļas, kas paredzētas mērcei. Kubiņos sagriezto tofu un dārzeņus iejauc mērcē un atstāj iemarinēties. Ideālā variantā būtu atstāt tos marinēties uz nakti ledusskapī. Bet būs pietiekoši arī, ja marinēsi vismaz 30 minūtes.

Tofu un dārzeņus ‘’uzsprauž’’ uz bambusa kociņiem. Liek uz sakarsēta grila. Grilē aptuveni 7 minūtes, paralēli apslakot ar pāri palikušo mērci.

Pikantie ziedkāpostu ‘’spārniņi’’

20130220-cauliflower-korean-fried-buffalo-vegan-01.jpg

Glāze Isola Bio mandeļu piena

Glāze miltu, piemēram Bauck Hof bezglutēna universālo miltu

2 tējk. ķiploku pulvera

1 ziedkāposts, sadalīts gabaliņos

5 ēdamk. Biona saldās čili vai asās piparu mērces

1 ēdamk. Rapunzel Crete, extra virgin olīveļļas

Uzkarsē krāsni līdz 230 grādiem. Sajauc mandeļu pienu ar miltiem un ķiploku pulveri. Ziedkāposta gabaliņus pārklāj ar piena-miltu maisījumu un izklāj uz cepamā trauka. Cep 18 minūtes. Kamēr ziedkāposts cepās, sajauc saldo čili vai aso piparu mērci ar olīveļļu. Apslaka ziedkāpostu ar mērci un pacep vēl 5-8 minūtes.

Melno pupiņu – kvinojas vegānie burgeri

Black Bean and Quinoa Veggie Burgers

Black Bean and Quinoa Veggie Burgers

1 ēdamk. Rapunzel Crete, extra virgin olīveļļas

1 mazs sarkanais sīpols, sakapāts

3 daiviņas ķiploka, smalki sakapātas

Šķipsna sāls, Sonnentor piparu

2 glāzes novārītu Rapunzel melno pupiņu

½ glāze novārītas Bohlsener Muehle kvinojas

2 ēdamk. Alce Nero tomātu biezeņa

1 ēdamk. VegEgg + 2 ēdamk. ūdens = 1 ola

½ glāze Biona konservētas kukurūzas

Sauja smalki sakapātu pētersīļu

½ glāze Bauck Hof bezglutēna auzu pārslu, sablendētu

Sakarsētā pannā apcep sīpolu un ķiploku, pievienojot sāli un piparus. Liek bļodā, kur pievieno pupiņas un ar dakšiņu vai blenderi sastampā pupiņas līdz viendabīgai masai.

Turpat pievieno kvinoju, tomātu biezeni, VegEgg, kukurūzu, pētersīļus un auzu pārslas. Pēc garšas var vēl pievienot šķipsniņu sāls. Visu rūpīgi sajauc līdz viendabīgai masai. Ar rokām veido plācenīšus. Liec plācenīšus ledusskapī uz nakti vai vismaz 1-3 stundām.

Plācenīšus apcep sakarsētā olīveļļā. Aptuveni 5 minūtes no katras puses. Pasniedz maizītē, kuru papildini ar dārzeņiem un ar savu mīļāko mērci, piemēram BBQ mērci!

Rakstā pieminētos produktus var iegādāties veikalu tīklā “Biotēka” un internetveikalā Bio.lv

Bildes iedvesmai no

http://www.food52.com

http://www.peta.org

http://www.onegreenplanet.org

http://www.seriouseats.com

 

paraksts_biobl_Il



Ilva Bekmane

Bloga autore

Jau vairāk kā 3 gadus esmu daļa no Biotēkas. Un esmu viena no pirmajām, pie kuras nonāk jaunākie bio produkti un tendences. ''Zaļš'' un bioloģisks dzīvesveids ir mana ikdiena. Tādēļ arī esmu izveidojusi šo blogu, lai dalītos savā kaislībā un zināšanās par ilgtspējīgu dzīvesveidu un palīdzētu arī jums izdarīt pareizās izvēles!

Cieņā pret sevi un pasauli sev apkārt,
Ilva Bekmane

Pārdomām

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti *