Kurus dārzeņus var ēst arī ne-bioloģiski audzētus?

EWG (Environmental Woking group) ir nākusi klajā ar savu ikgadējo ziņojumu par pesticīdu atliekvielām augļos un dārzeņos. EWG ir Amerikas bezpeļņas organizācija, kura specializējas ķimikāliju izpētes, lauksaimniecības subsīdiju, un publisko zemju jomā.
Katru gadu šī organizācija izpēta augļu un dārzeņu tirgu un sniedz ziņojumu, kuri konvencionāli audzētie produkti satur visvairāk un vismazāk ķīmisko pesticīdu.
Šī gada, 2018. gada ziņojumā ir norādīts, ka 70% no visiem testētajiem produkti satur pesticīdu atliekvielas. Jau otro gadu pēc kārtas zemenes, spināti un nektarīni ir visvairāk pesticīdus saturošie produkti. Viena zemene var saturēt pat 20 dažādu pesticīdu atliekvielas! Bet savukārt, avokado un saldā kukurūza ir vieni no tīrākajiem produktiem, jo praktiski neuzrāda pesticīdu atliekvielas. Visbiežāk mazāks pesticīdu atliekvielu daudzums ir dārzeņos un augļos ar biezu mizu.


Ir pierādīts un par to vairs nav šaubu, ka atsevišķi pesticīdi var radīt negatīvas sekas cilvēka un vides veselībai. Vienā no jaunākajiem pētījumiem ir pierādīts, ka sievietes, kuras veic auglības veicināšanas procedūras un dienā apēd 2 vai vairāk porcijas ar produktiem, kuri satur daudz pesticīdu, ir par 26% mazākas iespējas veiksmīgas grūtniecības noritēšanai. Savukārt sievietēm, kas ēd mazāk pesticīdu atliekvielu saturošos produktus, grūtniecība visticamāk noritēs labāk.
Jāpiebilst, ka šis pats attiecas arī uz jau gatavajiem produktiem – ja pērc konvencionāli ražotus žāvētus ābolus, ķiršu ievārījumu vai tomātu mērci – jārēķinās, ka tie var saturēt krietni vien daudz pesticīdu atliekvielu.


Tātad, 2018. gada tīrākie un netīrākie dārzeņi un augļi:

2018. gada ”Netīrais ducis”

  1. Zemenes
  2. Spināti
  3. Nektarīni
  4.  Āboli
  5. Vīnogas
  6. Persiki
  7. Ķirši
  8. Bumbieri
  9. Tomāti
  10. Selerija
  11. Kartupeļi
  12. Saldie pipari

2018. gada “Tīrais piecpadsmitnieks”

  1. Avokado
  2. Saldā kukurūza
  3. Ananāsi
  4. Kāposti
  5. Sīpoli
  6. Saldēti zaļie zirnīši
  7. Papaija
  8. Sparģeļi
  9. Mango
  10. Baklažāns
  11. Medus melone
  12. Kivi
  13. Kantalupe melone
  14. Puķkāposts
  15. Brokoļi

Teksts tulkots no šī avota: https://www.mindbodygreen.com/articles/ewg-dirty-dozen-and-clean-fifteen-lists-2018
Bilde: www.popsugar.com



Ilva Bekmane

Bloga autore

Jau vairāk kā 3 gadus esmu daļa no Biotēkas. Un esmu viena no pirmajām, pie kuras nonāk jaunākie bio produkti un tendences. ''Zaļš'' un bioloģisks dzīvesveids ir mana ikdiena. Tādēļ arī esmu izveidojusi šo blogu, lai dalītos savā kaislībā un zināšanās par ilgtspējīgu dzīvesveidu un palīdzētu arī jums izdarīt pareizās izvēles!

Cieņā pret sevi un pasauli sev apkārt,
Ilva Bekmane

3 Komentāri

  1. Māra

    Paldies par šo informāciju. Gribēju tika piebilst, ka šādos rakstos jāpiemin, ka izpēte veikta ASV, izmantojot tur pieejamos produktus (ja tā tiešām ir). Protams, varam secināt, ka visticamāk, arī citā valstī audzējot to pašu produktu, pielieto daudz/maz pesticīdu, jo audzēšanas īpatnības ir līdzīgas, bet tomēr.. ASV un Eiropā ir atškirīgas normas utt. Būtu ļoti interesanti, vai šādus pētījumus kāds veic arī Eiropā un vai rezultāti ir tādi paši, atšķirīgi utt.
    Teiksim, kāposti, burkāni, kartupeļi, āboli mums lielākoties ir no Latvijas, Lietuvas, Polijas. “Drusku eksotiskāki” augļi un dārzeņi lielākoties no Nīderlandes, Itālijas. Pavisam eksotiskie, protams, arī no tālākām zemēm.
    Man ļoti būtu interesanta dziļāka šī jautājuma izpēte, jo bieži domāju par to, ko var un ko nevar atļauties pirkt bio. 🙂

    Atbildēt
    1. Ilva BekmaneIlva Bekmane (Raksta autors)

      Paldies, Māra! Tā ir taisnība! Cik zināms, tad Francija veic šādus pētījumus, kurus apskatīšu un centīšos sagatavot kādu materiālu.

      Atbildēt
      1. Māra

        Paldies, ar prieku gaidīšu 🙂

Pārdomām

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti *