Vegāniskas, bezglutēna un bez rafinētā cukura. Nezinātājs nemaz nevar uzminēt, ka galvenā pildījuma sastāvdaļa ir ķirbis! Jo tas pat vairāk garšas ziņā atgādina karameli. Tātad, patiks arī tiem, kuriem ir dažādu iemeslu dēļ aizspriedumi pret ķirbi.
Pēc šīs pašas receptes var pagatavot arī veselu ķirbja pīrāgu. Tā kā man pa rokai nebija lielās formas, tad šoreiz tapa ķirbju tarte kūciņas. Kurām turklāt ir pluss – tās izcepas ātrāk.
Uzskatu, ka dzīvi nav nepieciešams sarežģīt. Recepti pagatavoju no paša sastāvdaļu minimuma un iedalīju trīs etapos. Pirmkārt – jāpagatavo pamatnes mīkla, otrkārt – jāpagatavo pats pildījums un treškārt – jācep pati kūka!
Recepti ar norādēm skati zemāk, lapas apakšā!
Pamatnei izmantoju vien 4 sastāvdaļas – rīsu miltus, kokosriekstu eļļu, mazliet nerafinēto cukuru un burtiski dažus pilienus ūdens. Pēc pamatnes pagatavošanas būtiski to ielikt ledusskapī sastingt uz kādām 10-15 minūtēm, tādējādi to būs ērtāk ieklāt pamatnē. Vari brīvi izvēlēties – vai mazliet pacept pamatni pirms pildījuma. Ja apcepsi, tā būs kraukšķīgāka, ja necepsi – recepte izdosies neatkarīgi no tā.
Pildījuma galvenā sastāvdaļa ir tvaicēts ķirbis (es to iztvaicēju katliņā, bet ideāli noderēs arī cepeškrāsns). Klāt liku kokosriekstu krēmu un iebiezināju konsistenci ar maltām linsēklām un kvinojas pārslām, pateicoties tām, nav nepieciešams pievienot olu. Pildījumu saldināju ar nerafinēto cukuru. Bet lielisks būs arī kokosriekstu cukurs vai piemēram kļavu vai dateļu sīrups.
Un ne mazāk svarīgas šajā receptē ir garšvielas un ēteriskā eļļa! Var izvēlēties jau gatavu garšvielu maisījumu, piemēram Sonnentor Aladina garšvielu, vai pagatavot pats savu maisījumu. Pamatgaršviela ir Ceilonas kanēlis, kuru var apspēlēt ar šķipsniņu malta ingvera, muskatrieksta, krustnagliņām un Burbonas vaniļu. Un kā beidzamo garšas niansi pievienoju ar 3 pilieniem Florame saldā apelsīna ēteriskās eļļas. (Jāsaka, ka pildījums sanāca tik gards pats par sevi, ka to var droši baudīt arī tāpat vien kā desertu – vai kombinēt ar pašgatavotu kokosriekstu jogurtu).
Kas nepieciešams?
Pamatnei
- 3 tases Bauck Hof rīsu miltu (vai universālā bezglutēna miltu maisījuma)
- ½ tases Rapunzel kokosriekstu eļļas (ja nevēlies kokosa aromātu, tad iesaku eļļas no zīmoliem Cosmoveda vai YAKSO)
- 5 ēdamk. Rapunzel nerafinēta niedru cukura (vai kokosriekstu cukura)
- 5-7 ēdamk. ūdens
Pildījumam
- 300g svaiga ķirbja, sagriezta kubiņos
- 1 iepakojums Isola Bio kokosriekstu krēma (vai arī kokosriekstu piens bundžā)
- 1/2 tases Bauck Hof kvinojas pārslas
- 3 ēdamk. maltu Rapunzel linsēklu
- 1/3 tases Rapunzel nerafinēta niedru cukura (vai cita saldinātāja pēc izvēles)
- 3 pilieni Florame saldā apelsīna ēteriskās eļļas
- 3 tējk. Sonnentor Aladina garšvielu maisījuma VAI (3 tējk. pašgatavota garšvielu maisījuma ( 2 tējk.. Cosmoveda Ceilonas kanēļa + Sonnentor malta ingvera, 2 maltas Sonnentor krustnagliņas, malts Sonnentor muskatrieksts, šķipsna sāls un Rapunzel Burbonas vaniļa))
Kas jādara?
- Pagatavo pamatni, vispirms sajaucot miltus ar cukuru un kokosriekstu eļļu. Pēc tam pakāpeniski pievieno ūdeni, lai neizveidotu mīklu pārāk šķidru. Tai jābūt lipīgai un viegli mīcāmai. Ieliek mīklu ledusskapī, kamēr gatavo pildījumu.
- Tvaicē ķirbji (katliņā vai cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes).
- Sablendē tvaicēto ķirbji. Pēc tam pievieno visas atlikušās sastāvdaļas – kokosriekstu krēmu, kvinojas pārslas, linsēklas, garšvielu maisījumu un ēterisko eļļu.
- Ar pirkstiem ieklāj sastingušo mīklas maisījumu kūciņu/ vai lielās kūkas pamatnē. Un pēc izvēles ieliek krāsnī 180C uz aptuveni 8-10 min. pacepties. Ja izvēlas necept – uzreiz uz ieklātās pamatnes lej pildījumu.
- Kūku cep vidēji 15-25 minūtes 180C. Laiks ir atkarīgs no kūkas lieluma un biezuma. (manām plānajām tarte bija nepieciešamas vien 13 minūtes). Bet, ja cep veselu lielo kūku jeb pīrāgu – iesaku cept vismaz 30-40 minūtes.
- Kad kūciņas gatavas, atdzesē tās un liek ledusskapī ievilkties uz aptuveni 3-4 stundām. Pasniedzu tās ar kokosriekstu putukrējumu un kļavu sīrupā karamelizētiem valriekstiem.
Tavas pārdomas par rakstu