Spāņiem un latviešiem ir vismaz viena ļoti kopīga lieta – mīlestība pret kartupeļiem! Neviens autentisks spāņu krodziņš vai arī pat restorāns neiztiek bez tradicionālās ”tapas” jeb uzkodas – ”patatas bravas”, kas tulkojumā no spāņu valodas nozīmē drosmīgie kartupeļi. Varu filozofēt, kādēļ drosmīgie, varbūt tādēļ, ka pagatavošanā izgājuši cauri drosmīgam procesam un pasniegti ar spāniskām un super-gardām mērcēm – tomātu mērci un alioli jeb ķiploku majonēzi, kuras recepte blogā ir šeit.
Katrā Spānijas reģionā šo kartupeļu recepte mazliet pamainās – it īpaši mērces. Lai dzīvei piešķirtu vairāk krāsu, es pagatavoju abas no šīm mērcēm vegāniskajā versijā un pašus kartupeļus mazliet veselīgākā versijā (neizpeldinot to eļļas vannā, bet gan iegūstot tos kraukšķīgus tāpat). Tātad, jūsu uzmanībai slavenā spāņu recepte manas mājas versijā.
Kas nepieciešams?
Kartupeļiem
- 5 lieli kartupeļi, kurus var pasniegt ar visu miziņu
- 2 ēdamk. Extra Virgin olīveļļas
- Šķipsna Himalaju jūras sāls
- 1/2 tējk. Sonnentor kūpinātas paprikas
Tomātu mērcei
- 3 ķiploka daiviņas, sakapātas
- 1 sīpols, sagriezts
- 1 tējk. Extra Virgin olīveļļas
- 1/2 tējk. Sonnentor kūpinātas paprikas
- Šķipsna Sonnentor čili pulvera
- Šķipsna Himalaju jūras sāls
- 150 g Alce Nero tomātu biezeņa
- 1 1/2 tases ūdens
Alioli vegāniskajai majonēzei recepte šeit
Kas jādara?
- Sagriež kartupeļus palielās daivās un aplej ar karstu ūdeni. Atstāj tos atpūsties ūdenī aptuveni 15 minūtes.
- Uzkarsē krāsni uz 230C. Un pa to laiku pagatavo mērces.
- Tomātu mērcei – uzkarsētā olīveļļā apcep ķiploku un sīpolu (aptuveni 5 minūtes), pievieno garšvielas, tomātu biezeni un ūdeni. Uz lēnas uguns pasautē 10 minūtes. Ja mērces konsistence šķiet pa biezu – to beigās var sablendēt.
- Alioli vegāniskajai majonēzei recepte šeit.
- Kad kartupeļi izmērcējušies karstajā ūdenī, nolej ūdeni un kārto kartupeļus uz cepamās plātnes. Aplaista tos ar olīveļu, uzkaisa sāli un kūpināto papriku. Cep krāsnī 25-30 minūtes, 1 reizi apmaisot.
- Gatavs! Pasniedz ar abām mērcēm un ēd ar uzkodu kociņiem 🙂
Nesenie komentāri