Nu jau kā trešo dienu rit mana attīrīšanās ar kičari. Par to, kādēļ to veicu un arī par šīs attīrīšanās būtību lasi šeit. Kičarī iederas ne vien detox ēdienkartē, bet arī ikdienā, jo ir ļoti sildošs, sātīgs un satur visas nepieciešamās uzturvielas ķermenim. Tas arī lielisks, ja ir kāda gremošanas problēmas, jo ir viegli sagremojams. Turklāt tas ir fantastiski garšīgs, jo satur iespaidīgu garšu buķeti!
Ja kādreiz esi sadomājis izmēģināt šo attīrīšanos, piedāvāju sarakstu ar produktiem, kuri nepieciešami šai nedēļai. Nodrošinot arī brokastis un vakariņu zupu! Zem saraksta atradīsi kičarī recepti.
Mans iepirkumu saraksts nedēļai
Attīrīšanās ēdienreižu plānu skaties šajā rakstā. Pamatā brokastīs ēdu basmati rīsus ar gī sviestu un sēkliņām. Pusdienās ēdu kičari un vakariņās ēdu vai nu kičari vai dārzeņu zupu! Turklāt garais garšvielu saraksts noteikti jums kalpos neskaitāmus mēnešu. Lai uzzinātu vairāk par garšvielām, blogā ir raksts ”Viss kas tev jāzina par garšvielām”!
- 1 kg Rapunzel basmati rīsi
- 1 kg Rapunzel mung dal (šķeltas mung pupiņas)
- Mīļākie dārzeņi (es iegādājos burkānus, lapu kāpostu, cukini un saldo kartupeli)
- Zaļumi (atradu veikalā koriandru un pētersīļus, iederēsies arī rukola)
- Svaigs ingvers
- Rapunzel grauzdētu sēkliņu maisījums
- Rapunzel linsēklas
- Gī sviests
- BIO Garšvielas
- Sonnentor kurkuma
- Sonnentor melno sinepju sēklas
- Sonnentor Ceilonas kanēļa standziņas
- Sonnentor kumins, vesels
- Sonnentor kumins, malts
- Sonnentor koriandrs
- Himalaju jūras sāls
- Sonnentor lauru lapas
- Cosmoveda asafetīda
- Sonnentor ķimenes, veselas
- (vēl papildus, ja iet pie sirds, noderēs – fenhelis)
- Attīrošas augu tējas
- Lieliskas ir bio ‘’Lauku tējas”
- Sonnentor kurkuma tēja
Kā pagatavot kičari?
Kičari ir Ajūrvēdas virtuves populārākais ēdiens. Tā pamatā ir basmati rīsi, mung dal šķeltās pupiņas, gī sviests un garšvielas. Pēc izvēles var tikt pievienoti arī dārzeņi. Tiek uzskatīts, ka kičari balansē došas jeb ķermeņa konstitūcijas, palīdzot organismam nonākt līdzsvarā. Ja jums nav labas attiecības ar kādu no receptē minētajām garšvielām – tās var droši izslēgt. Ēdienam ir jāgaršo labi un patīkami! Gatavojot pēc šīs receptes nav jūtama nevienas garšvielas pārsvars un garšas ir izbalansētas un maigas.
Kičari ir lielisks ēdiens, ko pagatavot, kad jūties apslimis vai arī pēc lieliem svētkiem un izēšanām (ēdīsim to arī pēc Ziemassvētkiem). Atkarībā no tavas došas, var tikt variētas garšvielas. Receptē piedāvāto garšvielu kombināciju esmu pielāgojusi savai došai, kurā dominē Vata (aukstums un vējš). Ar šīm garšvielām sevi sasildu un nomierinu.
Receptē norādītie daudzumi pietiks aptuveni 4 porcijām.
Kas nepieciešams?
- 1 tase Rapunzel basmati rīsu
- 1 tase Rapunzel mung-dal šķelto pupiņu
- 8 tases ūdens, filtrēts
- 1 ēdamk. svaiga, smalki sakapāta ingvera
- 2 ēdamk. Gī sviesta
- Dārzeņi pēc izvēles (es izmantoju 1 vidēju burkānu, 1/3 cukini un 2 tases lapu kāposta jeb keila)
Garšvielas
- 1/2 tējk. Himalaju sāls
- 1 Sonnentor Ceilonas kanēļa standziņa
- 3-4 Sonnentor lauru lapas
- Pa ½ tējk. Himalaju sāls, Sonnentor malta koriandra, kumina pulvera, kumina sēklu, ķimeņu sēklu, melno sinepju sēklu, kurkumas, asafetīdas
Kas jādara?
- Vismaz pāris stundas izmērcē rīsus un mung dal un noskalo 3-4 reizes tīrā ūdenī. Nokāš sausus.
- Pannā izkausē gī sviestu un apcep garšvielas – vispirms uz pannas liek ingveru un rupjās garšvielas, pēc tam smalkās pulverveida garšvielas. Cep 1-2 minūtes, līdz tās uzsmaržo.
- Pievieno uzreiz turpat rīsus un mung dal. Apcep 1-2 minūtes un lej 6 tases tīra, filtrēta ūdens. Apmaisa un gaida pirmo burbuli. Uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra 20 minūtes.
- Pievieno smalki sagrieztus dārzeņus pēc izvēles. Pielej vēl 2 tases ūdens. Apmaisa, uzliek vāku un turpina sautēt 15-20 minūtes.
- Pasniedz ar svaigiem zaļumiem. Pie pasniegšanas var pievienot vēl papildus gī sviestu! Ja ķermenī nav Pittas, tad var kičarī var apslacīt arī ar citrona sulu.
Pēc attīrīšanās beigām dalīšos arī blogā ar saviem rezultātiem!
Raksta autore Ilva Jasmīne, Bekmane, @ilva.jasmine
būtu ļoti interesanti biežāk ielūkoties Tavā nedēlas iepirkumu sarakstā, kā ari uzzināt kā Tu plāno savu ēdienkarti.. Kā arī varbūt publicēt savu “comfort food” TOP,Top ikdienas ēdienu receptes:))
Anete, paldies par interesantajām idejām! 🙂 Noteikti centīšos sagatavot!